Proslava 25. obljetnice Oluje

Uspjeh projekta “Zajedno u ratu – zajedno u miru”: “Vratili smo toliko nam potrebno zajedništvo”

Edi Prodan

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Zajednička je to misao, zajednički izrečeni stav ključnih organizatora proslave ovogodišnje obljetnice OlujeSve što smo planirali dulje od godinu dana je zbog poznatih događanja s epidemijom koronavirusa bilo svedeno se na minimum, u jednu limitiranu verziju obilježavanja najvećeg hrvatskog blagdana, 25. obljetnice Oluje.


Srećom, ono što je ostalo, ono što se pojavilo još u vrijeme prve organizacijske razine dok smo obilazili sve gradove i općine Primorsko-goranske župnije, od Raba i Lošinja, Liburnije, preko Gromišćine, Bakra, Kirije, Gorskog kotara i naravno Rijeke ima nemjerljivu vrijednost: vratili smo toliko nam potrebno zajedništvo.


Zajednička je to misao, zajednički izrečeni stav ključnih organizatora proslave ovogodišnje obljetnice Oluje, Perice Prpića, predsjednika USPDR Ajkula i njegovog zamjenika Branimira Brnasa kao i Roberta Barešića iz Udruge 111. brigade Zmajevi iznesena na završnom sastanaku članova Organizacijskog odbora projekta “Zajedno u ratu-zajedno u miru, 1995-2020.” održanom u riječkom Policijskom domu.
Prpić se iscrpno podsjetio svih organizacijskih razina, sve do pandemiji prilagođenom mimohodu ratnih zastava čijim je prolaskom od Trga 128 brigade do Mosta hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata obilježena sam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti kao i Dan hrvatskih branitelja.


Predsjednik OO Perica Prpić je izložio i financijsko izvješće u kojem se vidi kako je cjelokupni trošak – od izrade ratnih zastava, prigodnih majica, vijenaca, snimanja svečane pjesme, popularne “I u ratu i u miru ljubim te moja Hrvatska” Vladimira Miklera, izrade velikih printova fotografija izloženih na prigodnoj izložbi na Korzu, izrade zahvalnica… 220 tisuća kuna.


– Svi su troškovi podmireni, a sredstva su dobivena isključivo iz proračuna Ministarstva hrvatskih branitelja i Primorsko-goranske županije – 80 odnosno 75 tisuća kuna, te 65 tisuća kuna koje je uplatilo niz gradova i općina, naglasio je Prpić.


Iznimno složena organizacija tražila je uključenje i velikog broja institucija, udruga i pojedinaca. Svima zaslužnima će uskoro biti uručene i prigodne zahvalnice koje također koriste logo osmišljen od strane učenika riječke Srednje škole za primijenjenu umjetnost u čemu se posebno istaknula učenica Magdalena Grbić.


Nitko ne želi u ovoj situaciji bilo što prognozirati. Jasno je kako postoji nada da bi se dio zamišljenog, ne i ostvarenog za ovogodišnje Oluje, moglo realizirati iduće godine 30. svibnja kad će se svečano obilježiti Dan državnosti, ali sve će ovisiti o statusu epidemiološke procjene.


– Nadajmo se kako će po pitanju zdravstvene slike sve biti u najboljem redu te kako ćemo dostojanstveno proslaviti Dan državnosti 2021. godine. Značajna je to godina jer se u njoj puni 30 godina od osnivanja brojnih ratnih postrojbi tako da bi bilo jako dobro da se toga dana organizira dostojanstvenu ali i dostojnu proslavu, naglasio je Barešić.


Sastanku su nazočili predstavnici braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata kao i Sandra Ivanković, viši stručni savjetni u PJ Ministarstva hrvatskih branitelja Rijeka, Dijana Jelušić Požarić, savjetnica za protokol Grada Rijeke kao i Zlatko Mihelec, savjetnik za razvoj civilnog društva Primorsko-goranske županije.