Radovi u bolnici

Uskoro novo ruho prizemlja glavne zgrade KBC-a Rijeka: Sve će biti završeno do početka rujna

Ljiljana Hlača

Rok izvođenja radova je početak rujna, dok će južni ulaz biti zatvoren do kraja srpnja. Stoga je u funkciji glavni sjeverni ulaz, a korisnici se mogu kretati po zgradi liftom i zapadnim stubištemObnavlja se u ulazni hodnik Glavne zgrade na lokalitetu KBC -a Rijeka zajedno s kompletnim istočnim i zapadnim stubištem. Zbog zahvata južni glavni ulaz u zgradu bit će neko vrijeme zatvoren. Radovi napreduju, a sada je sve u fazi grube obrade odnosno skidanja starog inventara. Riječ je o investiciji koja je teška čak 3 milijuna kuna.


Kako smo saznali, ulazni hodnik će biti uređen na način da će dobiti info pult, prijemnu kancelariju s naplatom, internet kut s malom knjižnicom i čitaonicom za pacijente. Stubišta se obnavljaju zbog dotrajalosti i nesigurnosti za kretanje pacijenata i osoblja.


– Osnovni razlog uređenja je starost i dotrajalost zgrade, te namjera da se pacijentima olakša kretanje i boravak u glavnoj zgradi, na način da se osmisli i ostvari ugodniji ambijent preuređenjem postojećeg prostora, kao nastavak do sada izvedenih preuređenja bolničkih prostora u Glavnoj zgradi, naveli su u Upravi KBC -a.
Za podsjetiti je da je ovaj objekt izgrađen još 1857. godine i nikad se nije u komadu obnavljao. Uglavnom je to bilo krpanje – po odjelima. U početku je je tu bila Pomorska akademija, a od 1933. godine zgrada je u bolničkoj funkciji.Predviđeni rok izvođenja svih ovih radova je početak rujna, dok će južni ulaz u zgradu biti zatvoren do kraja srpnja. Zbog svega toga u funkciji je glavni sjeverni ulaz (od strane kuhinje), a korisnici se mogu kretati po zgradi liftom i zapadnim stubištem. Također je sa sjeverno istočne strane otvoren ulaz u Kliniku za radiologiju a u prizemlju je RTG, mamografija, endoskopija, fotodermatoskopija.


– Krajem srpnja otvorit će se glavni južni ulaz u zgradu odnosno donji ulaz od strane Krešimirove ulice,a zatvorit će se spomenuti ulazi na sjevernoj strani zbog uređenja zapadnog stubišta. Pa će kretanje po zgradi će biti omogućeno preko istočnog lifta i istočnog stubišta, dalje nam je otkriven režim kretanja po zgradi.