Sveučilište u Rijeci

Rijeka će uskoro dobiti Centar za predklinički razvoj i istraživanje lijekova

Ingrid Šestan Kučić

Do rujna sljedeće godine prostori Odjela za biotehnologiju bit će dodatno opremljeni i prilagođeni potrebama CEPRIL-a / Foto Marko Gracin

Do rujna sljedeće godine prostori Odjela za biotehnologiju bit će dodatno opremljeni i prilagođeni potrebama CEPRIL-a / Foto Marko Gracin

Aktivnosti centra bit će usmjerene na neurobiologiju, zarazne bolesti, tumorsku biologiju, imunologiju i hematologiju, a krajnji je cilj uspostava vivarija u kojima će se uzgajati miševi, štakori i oposumiRIJEKA  Odjel za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci jučer je predstavio projekt »Centar za predklinički razvoj i istraživanje lijekova« (CEPRIL) koji obuhvaća izradu projektno-tehničke dokumentacije i studije izvedivosti, nužne za opremanje i prilagodbu prostora u kojem će Centar djelovati u budućnosti.


Sredstva iz EU-a


Riječ je o projektu koji sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a za njegovu prvu fazu koja će se okončati u rujnu iduće godine Odjel je dobio 837 tisuća kuna. Krajnji je cilj projekta dodatno opremanje Odjela i uspostava vivarija u kojima će se uzgajati miševi, štakori i oposumi. Navodeći kako će realizacijom projekta CEPRIL povećati znanstveno-istraživačke kapacitete Sveučilišta u Rijeci, omogućiti izvrsnost u istraživačkom radu, ojačati međunarodnu konkurentnost Sveučilišta te suradnju s akademskim i industrijskim partnerima. Pročelnica Odjela prof.dr. Miranda Mladinić Pejatović kazala je da je svrha projekta ostvarenje svih preduvjeta za opremanje i prilagodbu prostora u kojem će Centar za predklinički razvoj i istraživanje lijekova djelovati u budućnosti.


Miranda Mladinić Pejatović / Foto S. DRECHSLER

Miranda Mladinić Pejatović / Foto S. DRECHSLER– Izrada dokumentacije preduvjet je za buduće aktivnosti opremanja laboratorija CEPRIL-a, uređenja prostora za BSL 2 vivarij, opremanja multifunkcionalne učionice te prilagodbe prostora za prihvat opreme. Realizacijom ovih aktivnosti CEPRIL će povećati znanstveno-istraživačke kapacitete Sveučilišta u Rijeci, omogućiti izvrsnost u istraživačkom radu, ojačati međunarodnu konkurentnost Sveučilišta te suradnju s akademskim i industrijskim partnerima. CEPRIL će biti most između temeljnih i kliničkih znanosti, a imat će i potporu još jednog velikog projekta. Riječ je o projektu TransMedRi. Cilj prve faze projekta je priprema dokumentacije što podrazumijeva izradu projekta, tehničku dokumentaciju i studiju izvodljivosti, kazala je pročelnica.


Nadoknada opreme
Dodajući da je uz nabavku nove opreme cilj CEPRIL-a povećati i kapacitete izobrazbe vrhunskog kadra. Izv.prof.dr. Ivana Munitić istaknula je da će projekt doprinijeti i postizanju međunarodne znanstvene izvrsnosti i proširenju suradnje u akademskom i gospodarskom sektoru.– Nužno nam je potreban vivarij, što je trenutno ograničavajući faktor rada Odjela. Također nam nedostaju specijalni sigurnosni uvjeti za rad s virusima i bakterijima, a u okviru projekta u planu je i opremanje multifunkcionalne učionice. Odjel trenutno raspolaže visokospecijaliziranom opremom u vrijednosti od 50 milijuna kuna, a kroz projekt CEPRIL ta će se oprema nadoknaditi. Prva faza projekta koja se odnosi na pripremu dokumentacije treba biti gotova do rujna iduće godine kada moramo biti spremni za provedbu nabave građevinskih radova i opreme, istaknula je izv.prof.dr. Munitić.


Na riječkom kampusu je predstavljen značajan znanstveno-istraživački projekt / Foto S. DRECHSLER

Na riječkom kampusu je predstavljen značajan znanstveno-istraživački projekt / Foto S. DRECHSLER


 


Govoreći o budućnosti Odjela, kazala je da ta ustanova stremi prema tome da postane fakultet pod nazivom Fakultet biotehnologije i istraživanja lijekova, ali i da se profilira kao Centar izvrnosti za istraživanje lijekova, koji u Hrvatskoj nedostaje. Uspostavu takvog Centra, dodala je, omogućit će upravo projekt CEPRIL čije će aktivnosti biti usmjerene na neurobiologiju, zarazne bolesti, tumorsku biologiju, imunologiju i hematologiju. Razvijat će se biotehnološke terapije, identificirati terapijska meta »in vivo« i »in silico2’’, obavljat će se sinteza novih terapijskih i dijagnostičkih molekula te validacija u primarnim stanicama, tkivnim rezovima i životinjskim modelima za potrebe toksikoloških studija.