SMART

Uručena priznanja ‘Volonteri godine 2019.’: Volontirati može svatko, treba samo volje i vremena

Ljiljana Hlača

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej DrechslerRIJEKA – U povodu Međunarodnog dana volontera u atriju HKD-a u nekoliko su kategorija uručena priznanja Volonteri godine 2019. Riječ je o projektu Udruge za razvoj civilnog društva SMART koji se već godinama provodi u suradnji s Gradom Rijekom i Primorsko-goranskom županijom.


– Danas uručujemo priznanja za one koji su cijelu godinu radili za dobrobit zajednice bez naknade, rekla nam je voditeljica volonterskog programa pri spomenutoj Udruzi Marta Hauser.


– Pohvaljeni dolaze iz različitih sfera volontiranja, a ove godine smo pokrili otoke, Gorski kotar, Rijeku, rekla je Hauser. Ističući da volontirati može svatko, a jedino što je potrebno jest malo slobodnog vremena.
Za područje Grada Rijeke priznanja su primili – Ivana Barić (Društvo za zaštitu životinja Rijeka), Aleksandra Ristić (Društvo za istraživanje i potporu Rijeka) te Žarko Fištrek (Planinarsko društvo Kamenjak). Za područje Primorsko -goranske županije kao naj volonteri godine izabrani su Izabela Lelek Purić (Udruga s invaliditetom grada Opatije), Nikica Maravić (Udruga hrvatskih branitelja i dragovoljaca PGŽ-a) i Bore Štrbac (Kulturno-umjetnička udruga Sklad Bakar).


SMART-ovo priznanje u kategoriji Organizator volontiranja 2019. godine pripalo je Domu za odgoj djece i mladeži Rijeka, a za kategoriju Školski volonterski klub 2019. godine nagrađena je Srednja škola Ambroza Haračića Mali Lošinj. Jučer je uručen još i niz pohvala, a njih je dobilo čak 16 volontera i sedam organizacija.


​Međunarodni dan volontera proglasila je opća skupština Ujedinjenih naroda još 1985. godine, a SMART od 2005. godine kroz razne aktivnosti nastoji ovakav oblik rada – učiniti vidljivim na lokalnoj, nacionalnoj, ali i međunarodnoj razini.


Udruga Spirit i ove je godine sve dobitnike nagrada predstavila prigodnim filmovima, a sve filmove o volonterima godine moguće je pogledati OVDJE.