Svjetski dan Roma

“Upoznaj, ne sudi – tko su Romi”: Vijeće romske manjine planira ugodno druženje za sve Riječane

Bruna Matičić

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

8. travn ja građanima će otvoriti vrata svojih prostora u Zanonovoj, gdje će moći pogledati izložbu slika i sudjelovati u okruglom stoluVijeće romske nacionalne manjine Grada Rijeke Svjetski dan Roma ove će godine obilježiti ugodnim druženjem pod geslom “Upoznaj, ne sudi – tko su Romi”


– Dana 8. travnja na Svjetski dan Roma prisjećamo se teškog puta koji smo prošli kroz povijest.


Ove godine taj dan Vijeće romske nacionalne manjine neće obilježiti uz muziku i ples zbog Ramazanskog posta već ćemo romskim obiteljima dodijeliti pakete s namirnicama kako bi nakon završetka posta pripremili tradicionalni obiteljski ručak.
Uz navedeno, 8. travnja građanima i svim pripadnicima nacionalnih manjina otvorit ćemo vrata naših prostora na adresi Zanonova ulica 1b gdje će se moći pogledati izložba slika, a u 17 sati održat ćemo i okrugli stol, najavio je predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Surija Mehmeti.


Ususret obilježavanju Svjetskog dana Roma Mehmeti je govorio i o aktualnim problemima romske zajednice, diskriminaciju i predrasude s kojima se svakodnevnu susreću te težak život, nemogućnost zapošljavanja i pitanje stanovanja.


Također, oštro je osudio istup beogradskog gradonačelnika Aleksandra Šapića čije je izjave nazvao rasističkima i diskriminatornima.