Noćne ptice

Uoči Osmog marta u trsatskoj knjižnici o Riječankama koje su se bavile najstarijim zanatom

Bruna Matičić

Foto Marko Gracin

Foto Marko GracinRIJEKA – Uoči Međunarodnog dana žena u Ogranku Trsat Gradske knjižnice Rijeka održano je predavanje i razgovor o kontroverznoj i nadasve zanimljivoj temi pod naslovom »Noćne ptice – i one su (bile) grad…«.


Cilj je bio osvijestiti kompleksne i raznolike pozicije žena kroz povijest i suvremeno vrijeme, i to onih žena koje su se bavile najstarijim zanatom. Riječ je o prostituciji i prostitutkama čiji kontinuitet možemo pratiti još od prvih civilizacija, antike, srednjovjekovlja i modernog vremena, pa sve do danas.


U razgovoru o prostituciji kao društvenoj pojavi podložnoj promjenama kroz vrijeme sudjelovale su Daina Glavočić, Slavica Mrkić Modrić i Vlasta Sušanj Kapićeva, a žensku je priču svojim performansom upotpunila Milena Matešić Lipovšćak.
Kontroverzna tema privukla je brojne građane koji su ispunili prostor Ogranka Trsat do zadnje, pa i dodatnih stolica. Namjera predavanja bila je bez osude i prezira progovoriti o ženama u prostituciji, koje su to bile ili još uvijek jesu, a o kojima se ne govori i čije je postojanje svedeno isključivo na zanat kojim su obilježene.


Osnovna ideja sudionica bila je publici rasvijetliti situaciju žena iza kojih stoji složena priča i osobnost koja nažalost ne može doći do izražaja, jer je osuda okoline često prejaka i jednostrano usmjerena.


Povjesničarka Daina Glavočić o publici je objasnila razliku između prostitutki, kurtizana i ljubavnica te je prikazala razvoj prostitucije kroz povijest. Slavica Mrkić Modrić dotakla se suvremenog doba u kojem se prostitucija s ceste preselila na internet te elitnu i »jaht« prostituciju.


Na šaljiv je način govorila o novinarskom istraživanju, a čitajući pojedine novinske oglase, prisutne je osvijestila o tome da prostitucija nije samo davna povijest, već da je ona i danas vrlo živa.


Za poetski dio zadužena je bila Vlasta Sušanj Kapićeva, a predavanje je završeno podatkom da je u slovenskom gradiću Sežana otvoren bordel s lutkama i s misli o nekom novom svijetu u kojem nema živih osoba, već mušterije »zadovoljavaju« lutke.