Umro je maestro Dušan Prašelj: Odlazak posljednjeg učenika Ivana Matetića Ronjgova

Davor Mandić

snimio Petar Fabijan

snimio Petar Fabijan

Zarana se počeo baviti dirigiranjem. Tijekom karijere vodio je niz zborova i s mnogima postizao niz uspjeha i nagrada, podjednako u zemlji kao i u inozemstvu, osobito sa zborom Jeka Primorja. Umro je maestro Dušan Prašelj, skladatelj, dirigent, voditelj zborova, posebno poznat po golemoj energiji usmjerenoj na očuvanje autohtonog melosa Primorja, Istre i otoka. Aktivan u javnom životu do samoga kraja, maestro Prašelj, inače posljednji živući učenik Ivana Matetića Ronjgova, nije odustajao od svojih načela, zalažući se za aktivno promišljanje tradicije.


Iz biografije izdvajamo da je glazbeno školovanje maestro Prašelj započeo kod Ivana Matetića Ronjgova u riječkoj glazbenoj školi. Na Muzičkoj akademiji u Zagrebu diplomirao je 1960. godine na Teoretsko–pedagoškom odjelu, a dirigiranje je diplomirao na Akademie für Musik und darstellende Kunst u Beču, kod profesora Hansa Swarovskog. Djelovao je kao profesor u Srednjoj glazbenoj školi Ivan Matetić Ronjgov u Rijeci.


Kao čembalist svirao je u ansamblu Zagrebački solisti. Od 1969. do 1977. bio je direktor i dirigent opere Narodnog kazališta Ivan Zajc u Rijeci. Kratko je vrijeme živio u Rovinju gdje je bio tajnik Rovinjskih muzičkih susreta. Od 1978. godine tajnik je, odnosno ravnatelj, Kulturno–prosvjetnog društva Ivan Matetić Ronjgov. Radio je i kao docent na Pedagoškoj akademiji u Puli i na riječkome područnom odsjeku Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu.
Zarana se počeo baviti dirigiranjem. Tijekom karijere vodio je niz zborova i s mnogima postizao niz uspjeha i nagrada, podjednako u zemlji kao i u inozemstvu, osobito sa zborom Jeka Primorja. Godine 1990. osniva i vodi Riječki oratorijski zbor Ivan Matetić Ronjgov, čiji je umjetnički voditelj do 2012. Repertoar zbora obuhvaća uglavnom skladbe hrvatskih autora. Posebice je zaslužan za priređivanje prvih izvedbi duhovnih djela Ivan pl. Zajca te promicanje opusa Ivana Matetića Ronjgova.