JUBILEJ

75. obljetnica Građevinske tehničke škole: Umjetnički paviljon kao rođendanski dar

Ingrid Šestan Kučić

Foto: M. LEVAK

Foto: M. LEVAK

Paviljon koji je djelo nastavnika i učenika prati i odgovarajući katalog, a budući da je jedan od ciljeva škole bio povezati se sa zajednicom putem projekata, u izradi paviljona sudjelovali su i vanjski partneri, istaknuo je ravnatelj Boris PetrovićRIJEKA – Iako joj je 75. rođendan bio još u studenom, Građevinska tehnička škola jučer je svečano uživo proslavila veliku obljetnicu te je tom prilikom predstavljen godišnjak škole i umjetnički paviljon postavljen ispred škole. Paviljon koji je djelo nastavnika i učenika prati i odgovarajući katalog, a kako je istaknuo ravnatelj Boris Petrović, jedan je od ciljeva škole bio povezati se sa zajednicom putem projekata zbog čega su u izradi paviljona sudjelovali i vanjski partneri.


Svjedok vremena


Dodajući kako je cilj projekta bio osmisliti i izgraditi umjetnički paviljon koji će poslužiti za razne kulturne aktivnosti u javnom prostoru nastavnica Branka Merlacchi pojasnila je da se radi o objektu montažnog i mobilnog karaktera.


– Konstruiranje Paviljona prošlo je kroz sve faze projekta, od koncepta, idejnog rješenja do izvedbenog projekta. Paviljon jest proces u nastajanju i nestajanju, ali i konstrukt koji učenici ciklički stvaraju i nakon izvjesnog vremena rastvaraju te počinju rad na novoj ideji, svaka generacija prenosi svoja znanja i iskustvo na iduću generaciju učenika. Svrha ovakvog načina gradnje jest pružiti mladima uvid u cjelokupni proces izvedbe jednostavnog umjetničko-arhitektonskog »objekta« od početne zamisli do realizacije. Paviljon nam ostaje kao svjedok vremena, dokument postojanja jedne generacije, dokaz našeg truda i rada, kazala je Merlacchi.


Foto: MATEO LEVAK


Foto: MATEO LEVAK
Riječka Građevinska tehnička škola ima sedamdesetpetogodišnju tradiciju školovanja kvalitetnih graditelja, arhitekata i dizajnera, a Rijeka ima višestoljetnu tradiciju razvoja industrijske i lučke infrastrukture po kojoj je nadaleko poznata. Paviljon je zamišljen kao poklon škole trgu, gradskom i školskom prostoru te njegovim učenicima koji u njemu svakodnevno borave. Prostor koji je sam po sebi izložba služit će za izlaganje i posjećivanje učeničkih izložbi, a na natječaju među maketama radova koju su izrađivali učenici najviše se istakao rad učenice Ivane Kukuljan iz IV. AT razreda, danas studentice Građevinskog fakulteta u Rijeci, a projekt su razradili Zlatko Toljanić, Dominik Bešker i David Grohovac.


Podrška osnivača


Podršku školi, i moralnu i financijsku, u izgradnji paviljona dali su osnivač Primorsko-goranska županija te Grad Rijeka. Pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje PGŽ-a Edita Stilin čestitajući rođendan škole istaknula je da ta ustanova broji 360 učenika.


– Već godinama škola sva upisna mjesta popuni u prvom upisnom krugu, a to je dokaz kvalitete i dobrih programa čiji su nositelji nastavnici koji zdušno rade, poručila je Stilin. Škola će ove godine upisati novu generaciju od 96 učenika, a u njezinim je klupama nekad sjedio i novi riječki gradonačelnik Marko Filipović, koji je jučerašnje slavlje ocijenio emotivnim trenutkom, a ne samo protokolarnom obavezom te je poručio da 75 godina nije malo, ali i da je škola sada u najboljim godinama.