Zadnje polne

Uljepšali im blagdane: Kastavci prikupili 60.000 kuna za roditelje djece s teškoćama

Slavica Kleva

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

Udruga Nit prikupljenim sredstvima pomoći će barem deset obitelji, ako ne i većem broju, odnosno roditeljima sa statusom njegovatelja djece s teškoćama u razvoju i koliko toliko uljepšati im blagdaneKASTAV – Rezultat velikog finala adventskih događanja u Kastvu, gradu s najljepšim pogledom, Zadnje polne va Kastve na 365 metara je i više nego vrijedan pažnje. Prikupljeno je šezdesetak tisuća kuna, jer je uz velik broj posjetitelja, više od 2 tisuće gostiju, manifestacija ispraćaja Stare godine održana sedmu godinu zaredom, a dodatni motiv za zajedničko druženje je bio humanitarni karakter događaja.


Ove godine Udruga Nit prikupljenim sredstvima pomoći će barem deset obitelji, ako ne i većem broju, odnosno roditeljima sa statusom njegovatelja djece s teškoćama u razvoju i koliko toliko uljepšati im blagdane.


Zato nije iznenadila donacija Lovačkog društva Lisjak, jer prema riječima Mirka Zlatara, pripremili su 300 porcija gulaša divljači. Veliko srce pokazali su i u Udruzi Belica, Miljenko Host kaže da su pripremili oko tisuću litara vina, nešto za kuhanje, a nešto i »na hladno« i u konačnici, uspjeh nije izostao.
Jedan od organizatora, Andy Cech ne krije zadovoljstvo uspjelom akcijom. Nije izostavio reći veliko hvala svim volonterima koji su prikupljali donacije u pripremljene škrabice, ali i glazbenicima koji su se bezrezervno odrekli honorara za ovako plemenitu stvar. I riječ gradonačelnika Grada Kastva Mateja Mostarca bila je optimistična, odaslane su poruke nade te je on uz čestitku nazdravio pjenušcem.


Gradonačelnik Mostarac nam je rekao da će 2020. godina usmjeriti pažnju šire javnosti na Hrvatsku i Primorsko-goransku županiju jer je predsjedanje Vijećem Europske unije važan događaj za našu zemlju, a veliki projekt Rijeka Europska prijestolnica kulture stavit će našu regiju u centar kulturnih zbivanja.


– Na krilima toga i Kastav optimistično ulazi u Novu godinu nastavljanjem započetih projekata i manifestacija kojima smo proteklih godina izazvali zanimanje brojnih posjetitelja. Istaknuo je i da po podacima Državnog zavoda za statistiku samo 27 gradova u Hrvatskoj bilježi rast stanovništva, a među njima je i Kastav kao peti grad koji je najviše povećao broj stanovnika u odnosu na 2017. godinu. A da će istim radnim tempom nastaviti i u ovoj godini, ne treba sumnjati, ova kruna adventskih događanja je to i dokazala.


Za dobru atmosferu na Zadnjem polnu va Kastve potrudili su se glazbenici, Kožne Jakne, Mia Negovetić i SuperCover Band te Reaktiva.