Plesno-glazbena smotra

“Ulice plešu, ulice sviraju” u subotu u Perivoju Gospe Trsatske

Marko DobrecovićRIJEKA Ovogodišnje izdanje plesno-glazbene smotre »Ulice plešu, ulice sviraju« održat će se ove subote s početkom u 15 sati u Perivoju Gospe Trsatske. Manifestacija će i ove godine okupiti mlade i talentirane umjetnike iz nekoliko obrazovno-umjetničkih institucija i udruga koje rade s osobama s posebnim potrebama.


Tradicionalno, smotra će ponuditi bogat program prepun glazbe i plesnih koraka, a kojega su pripremili učenici zajedno sa svojim profesorima i mentorima. U programu će sudjelovati umjetnici iz Osnovne škole za klasični balet i suvremeni ples pri OŠ Vežica, učenici Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova Rijeka te Umjetničke škole Matka Brajše Rašana iz Labina.


Voditelji i izvođači svoj entuzijazam i suradnju pretočenu u zvuk i pokret nastavljaju njegovati kroz novo izdanje smotre, a ovog će im se puta pridružiti i gosti iz plesne grupe Magija iz Udruge osoba s dječjom i cerebralnom paralizom Rijeka te Društvo za istraživanje i potporu koje radi s mladima s teškoćama u razvoju. Navedi akteri događaja raduju se suradnji koja će prikazati umjetnost kao snažan alat za inkluziju i zajedništvo.
Umjetnički program ponudit će, kako stoji u najavi, spoj glazbe i plesa kao suigre ravnopravnih u istodobnom stvaranju trenutka koje donosi uzajamno učenje i novo shvaćanje u mogućnostima interpretacije.


Poprište još jednog izdanja manifestacije i ovoga je puta Perivoj Gospe Trsatske, čime se nastavlja uspješna suradnja s Trsatskim svetištem i njegovim gvardijanom fra Krunoslavom Kocijanom.


Vodeća u realizaciji projekta je ravnateljica OŠ za balet i suvremeni ples pri OŠ Vežica Violeta Nikolić, dok su nositelji projekta djelatnici škole Igor Čupković, Martina Rukavina i Lucija Soldo. Uz njih, projekt ne bi bio potpun bez suradnica Slađane Čolović, Anite Primorac i Maje Veljak iz GŠ Ivana Matetića Ronjgova te Melite Lasek Satterwhite i Kristine Puh Leko iz UŠ Matka Brajše Rašana.


Uz slobodan ulaz, događaj je otvoren za sve zainteresirane posjetitelje.