Jazz Time festival

Ujutro na Gradini nastupio Nardis Trio, a navečer Robert Mikuljan Quintet i XYQuartet

Katarina Bošnjak

Svojom glazbom XYQuartet naglašava stalnu ravnotežu između improvizacije i kompozicije, a u zvuku su primjetni različiti utjecaji

Današnji program Jazz Time festivala jutros je otvorio Nardis Trio, a večeras se program nastavio uz dva izvrsna sastava. Prvi je nastupio Robert Mikuljan Quintet u sastavu Robert Mikuljan na trubi i krilnici, Denis Razumović Razz na saksofonu, Aldo Foško na klavijaturama, Bojan Skočilić na kontrabasu i Dušan Kranjc na bubnjevima. Iako je posjetitelja bilo nešto manje nego jučer, a i atmosfera se promijenila iz stajaće u sjedeću, dobre energije nije manjkalo.

Foto galerija: Jazz Time Festival: Nardis Trio, Robert Mikuljan Quintet i XYQuartet Foto: Katarina Bošnjak


Uz Mikuljanove genijalne dionice na trubi i repetitivne melodije koje je Foško izvodio na klavijaturama cjelokupni dojam njihovog nastupa nije mogao biti zanimljiviji. Perkusije su se kroz izvedbu šunjale poput mačke, da bi u datim trenutcima iskočile, a zatim se opet povukle, dok je Razzov saksofon značajno doprinosio dinamici kompletne izvedbe, kao i kontrabas koji je, bilo da jesviran gudalom ili ne, ostavljao jak pečat. Na tren napeta poput Kubrickovih filmova, glazba ovog quinteta sve je posjetitelje uvukla u melodijsku iluziju iz koje nije tako lako izaći.
Nakon kratke pauze nastupio je talijanski XYQuartet s Nicolom Fazzinijem na saksofonu, Alessandrom Fedrigom na bass gitari, Saveriom Tascom na vibrafonu i Lucom Colussijem na bubnjevima. Svojom glazbom XYQuartet naglašava stalnu ravnotežu između improvizacije i kompozicije, a u zvuku su primjetni različiti utjecaji, od suvremenog jazza do minimalizma, elektronike i prog utjecaja. Kroz izvedbu se svi ovi elementi stapaju u osebujni i jedinstveni zvuk koji je oduševio posjetitelje Gradine.