Filmovi koji mijenjaju perspektivu

Uhvati film: Jedan od najoriginalnijih festivala u regiji u ponedjeljak i utorak u Rijeci

Portal Novi list

Ulaz u HKD na Sušaku na Uhvati film limitiran je na oko 50 mjesta zbog osiguravanja sigurnih epidemioloških uvjeta. Stoga svi oni koji filmove žele pogledati uživo moraju rezervirati svoje mjesto na linku u tekstuJedan od najoriginalnijih filmskih festivala u regiji, Uhvati film, posvećen osobama s invaliditetom, i ove se godine predstavlja u Rijeci. U HKD-u na Sušaku u ponedjeljak 9. i utorak 10. studenog, oba dana od 19 sati, bit će prikazan vrhunski izbor kratkih filmova koji će vas, obećaju organizatori, a dosad nisu razočarali, zaista ostaviti bez daha.


„Ovi filmovi nisu ovdje samo da potrošite svoje vrijeme, već će vam pomoći da poboljšate svoj sustav razmišljanja o sebi i drugima.


Još danima ćete sami sa sobom pretresati neke važne teme o kojima ovi filmovi govore, a da to ne bude tlaka, nego pravo zadovoljstvo. Umjetnost bi tome i trebala služiti”, poručuju iz Udruge Spirit, organizatora festivala.


Filmovi koji ne ostavljaju ravnodušnim
Sve u svemu, tridesetak kratkih filmova iz 17 zemalja, svi titlovani, ovogodišnji su ulov međunarodnog žirija Uhvati film, koje u ova dva dana moći pogledati riječka publika. Neki govore o uobičajenim temama: ljubav, ljudski odnosi, sport, ples, svakodnevne radosti i izazovi…


Drugi pak otvaraju zabranjene i zanemarene teme: nasilje, odbacivanja, višestruka diskriminacija. Zajedničko im je što ne ostavljaju ravnodušnim i u umovima posjetitelja mijenjaju perspektive.Razmatra se i opcija online video streama, kako svi oni kojima HKD na Sušaku nije blizu ne bi ostali kratkih rukava. Svi zainteresirani pozvani su postaviti upit na mail [email protected] i mogu očekivati povratnu informaciju o tome kad će biti omogućeno online emitiranje filmova.


Jedan takav online događaj nedavno je održan za otoke Krk i Rab, uz projekciju filmova u kinu Krk.


Za ulaz u HKD obavezna rezervacija


Ulaz u HKD na Sušaku na Uhvati film limitiran je na oko 50 mjesta zbog osiguravanja sigurnih epidemioloških uvjeta. Stoga svi oni koji filmove žele pogledati uživo moraju rezervirati svoje mjesto OVDJE.


Uhvati film već godinama slovi za jedan od najoriginalnijih i najkvalitetnijih ovakvih programa u regiji, suorganizira se između četiri države, a prezentiran je već u pedesetak gradova. Riječka


Udruga Spirit već je godinama hrvatski partner i organizator ovog međunarodnog festivala, kojeg je pokrenula udruga KAO Parnas u Novom Sadu. Zahvaljujući njima riječka publika redovito može uživati u filmovima koji mijenjaju perspektivu gledatelja.O filmovima


I’m so far (Fra)- Najdomljivija minijatura prikazuje naoko banalne pogreške i nepažnju, međutim nekome je to ‘to be or not to be’.


Down to earth (Špa)- Tužni veseli svemirko usamljeni, no tu je s nama. Sto nam poručuje svojom originalnom pričom?


Coexist (Iran) – ‘Bitno je očima nevidljivo’ iz staračkog pogleda na svijet koji nadilazi i svoju pitoresknu Zaljevsku doku -ispovijed.


Man of the trees (Ita)- Gotovo nepojmljivo, svrsishodno iskustvo na ekranu direktno iz daleke ruralne divljine.


Sense of cacoa (Špa)- Nešto ovako jos nismo vidjeli, ktomu kvalitete ‘organic geografica’; kako se može probuditi ljepotu i funkcionalnost usnulog organizma ljudskog bića. Čokolada? Razlog za dolazak u kino!


Iktamuli (Njem)- Umjetnička animacija neobične iskrenosti, skica osjećaja životne istine jedne majke.Gando (Iran)– ne znate tko je on? Saznajte! Igra i rad, suživot s prirodom bez obzira na teške ozljede. Slatkiš iz istočnih pustinja.


My brother (Koreja)- Izvrsne dječje uloge u snažnoj, realnoj obiteljskoj drami, sjajne filmske dinamike.


Malou (Njem) – Vrhunski režiran isjećak životne drame hrabre tinejdžerice na putu do svoga cilja.


larpege (Kanada)- Skladni glumacki duet. Suosjećajno damski prenosi romansjersku muzičku ispovijest o padanju i uzdizanju.


Quest of love (Aust)- Slojeviti uradak s burnim junakom u centru. primjer za dobru raspravu nakon gledanja.


Deaf love (Ita)- Posebnim, komedioznim duhom prokazuje zidove i ono suprotno, osvajanjem preko sedam mora… 


Broccoli (Fra)- Crnohumorna ekranizacija apsurda koji daje realniju sliku svijeta. Paradoks? Hm, mogucnost učenja o stvarnosti iz filmskog medija je takodjer paradoks?


One fine day (Ind) – Sedam minuta bude nam zahvalnost i toplinu boja, u indiji ili bilo gdje drugdje, u nama.


Darkness bright (Špa)- Fantastični, no sasvim ovozemaljski triler borbe svjetla i tame. Odlični mali glumac!


1:100 (UK)- Kako obznaniti svijetu sebe s ne baš vidljivim ili nedefiniranim poteškoćama..? Bolje rečeno- koliko želimo vidjeti i kako se odnositi prema sebi i društvu? Hvalevrijedna tema efikasno iskadrirane muke.


Josser (Njem)- Primjer kako srčano kamerom ne samo zabilježiti nego i stvoriti nove prilike, istraživanjem izvući najbolje. Iz običnih ljudi.


Jorge sindrom (Špa) – Budimo iskreni, i nama bi bilo ok da se, kada nas netko tlači, barem ponekad, okrenu uloge. E pa Jorgeu je to filmski uspjelo, sto je odlična metoda, čak gotovo jedini način za sistemski ljudski um, da preispitamo nastojanja o ispravnosti ispravljanja neispravnih.