Press kolegij u Županiji

Ugostiteljska, Medicinska i Elektro škola na korak do dobivanja europskih milijuna

Tihana Tomičić

Elektroindustrijska i obrtnička škola u utrci za razvojna EU sredstva / Foto Roni Brmalj

Elektroindustrijska i obrtnička škola u utrci za razvojna EU sredstva / Foto Roni Brmalj

Objava rezultata očekuje se tijekom srpnja



RIJEKA – Tri primorsko-goranske srednje škole, ako prođu na javnom pozivu Ministarstva obrazovanja za centre kompetentnosti, mogle bi dobiti za svoj razvoj od 30 do 50 milijuna kuna europskih sredstava, objavila je pročelnica za odgoj i obrazovanje Edita Stilin na redovitom press kolegiju. Radi se o Ugostiteljskoj školi iz Opatije, gdje je županiji partner Karlovačka županija, kao i u natječaju za Elektro školu za industrijska i obrtnička zanimanja, a u konkurenciji je i Medicinska škola u Rijeci, gdje je županiji partner Zadarska županija.


– Tijekom srpnja očekuje se objava rezultata, mi smo u suradnji s Ministarstvom turizma i Regionalnom razvojnom agencijom napravili kvalitetne projekte i nadamo se da će naše škole proći, kazala je Stilin.


Najavila je i nove radove na školama čiji je osnivač Županija tijekom ljeta, a najveći zahvat je početak radova na školi Jelenje-Dražice na ukupno 4.500 četvornih metara prostora, gdje se ulaže 33 milijuna kuna. Zamjenik župana Petar Mamula najavio je za sjednicu Skupštine 12. srpnja donošenje Nacrta akcijskog plana na uključivanje Roma, a kazao je i da će se Čabru i Vrbovskom odobriti dodatnih 138.000 kuna za sufinanciranje linijskog putničkog prijevoza, uz već ranije osiguranih 450.000 kuna iz županijskog proračuna. 




Pročelnica za mlade i socijalnu skrb Dragica Marač najavila je dolazak 35 studenata iz dijaspore koji će provesti tri tjedna u Hrvatskoj na »radnom ljetovanju«, gdje će u Gorskom kotaru volontirati na izvaninstitucionalnoj skrbi za starije, a na Cresu u uređenju i obnovi domova za djecu i starije. Županija će njihov boravak sufinancirati sa 80.000 kuna, a oni će o boravku u Hrvatskoj snimiti i dokumentarni film. Radi se uglavnom o mladima iz Južne Amerike, Australije, ali i europskih zemalja. Pročelnica za poduzetništvo Melita Raukar najavila je pak potporu Županije od sto tisuća kuna za komercijalizaciju inovacija: »Otkako postoji taj program, od 2009. do danas, ukupno je dosad odobreno dva milijuna kuna za ove potpore«, kazala je Raukar.