Teška situacija

Ugostitelji nezadovoljni mjerama: “Ovo je teatar apsurda, trebat će nam 5 godina da vratimo nastale dugove”

Alenka Juričić Bukarica

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Ugostitelji su ukazali kako su aktualne mjere ustvari stimulirale nerad, obzirom da je granica za dobivanje sredstava postavljena tako nisko da je upravo stimulirala ugostitelje da ne rade.– Ovo je kao teatar apsurda. Već šesnaesti mjesec ustvari poslujemo u gubitku, velik je odljev kadrova iz ugostiteljstva iz kojeg je otišlo oko 12.000 djelatnika obzirom da smo na mjerama za zaposlene već šest mjeseci, a one su ispod egzistencijalnog minimuma.


Do kredita u banci mi kao ugostitelji, ali ni naši zaposlenici ne možemo i nadali smo se da ćemo s dolaskom proljeća „prodisati“ i početi raditi, ali problemi su ostali, rekao je Vedran Jakominić, predsjednik Udruge ugostitelja Kvarnera i Istre (UUKI) danas na press konferenciji koju su ugostitelji organizirali paralelno s pressicom Nacionalnog stožera na kojoj je najavljena relaksacija mjera, ali i sporna odredba po kojoj će restorani moći primati goste u unutrašnjim prostorima, dok kafići to i dalje ne smiju.


Predsjednik UUKI-ja kazao je kako je suludo da on može imati goste u zatvorenom prostoru obzirom da uslužuje hranu, dok kafići odmah do njegova objekta ne mogu samo zato jer se radi o kafićima.
Ogorčeni ugostitelji ukazali su stoga kako je horizontalna primjena mjera, uz prijeko potrebno porezno rasterećenje jedini način stvarnog očuvanja radnih mjesta, prihodovanja ugostiteljskog sektora, a posljedično i punjenja državnog proračuna.


Ugostitelji su ukazali kako su aktualne mjere ustvari stimulirale nerad, obzirom da je granica za dobivanje sredstava postavljena tako nisko da je upravo stimulirala ugostitelje da ne rade.


– Ovim se uništava nas koji plaćamo svoje ljude, ugostitelje koji rade pošteno i plaćaju svoje obaveze.


Mi ne želimo biti nikome dužni, ali realno će nam trebati četiri do pet godina da vratimo sve dugove koji su nam nastali u posljednjih 16 mjeseci, zaključio je Jakominić.