Jean Marsia

Ugledni mason boravio u Rijeci: ‘Europa mora prihvatiti odgovornost za terorističke prijetnje’

Sandy Uran

Plaća se milijun i pol profesionalnih vojnika od čega je 13 posto angažirano u vanjske vojne operacije: borba protiv Daesha to jest ISIS-a u Mosulu ili AQMI u Sahelu, kaže Marsia, umirovljeni pukovnik s bogatom karijerom na području vojne logistike i bivši savjetnik za obranu belgijskog premijeraEuropa i njena sigurnost, simboli i vrijednost« naziv je predavanja koje je u Rijeci, na poziv jedne od riječkih masonskih loža, održao dr. sc. Jean Marsia, umirovljeni pukovnik s bogatom karijerom na području vojne logistike. Godine 2003. bio je ravnatelj odjela za akademsko obrazovanje pri vojnoj školi l’Ecole Royal militaire – ERM, te savjetnik za obranu belgijskog premijera Elia Di Rupo.


Ekskluzivni razgovor s Jeanom Marsiom, predsjednikom European Society for Defence – Europskog društva za obranu, zapodjenuli smo vezano za Rijeku u kojoj je prvi puta boravio.


– Ovo mi je prvi put što sam došao u Rijeku i u Hrvatsku. Ono u čemu sam uspio i uživao u tome jest pogled koji sam imao na prekrasno more i grad. No, posebno sam uživao i u šetnji Korzom prije početka predavanja i ovog razgovora, kratko nam je sažeo svoje dojmove o gradu na Rječini.
Kako su priče o masonima zaogrnute obolom tajnovitosti na samom početku intervjua našeg smo sugovornika, slobodnog zidara, pitali da nam otkrije i kaže nešto više o simbolima, od kojih su neki vezani i za masone, te vrijednostima o kojima se govorilo na predavanju.


– Simboli koji se tiču teme su valuta, euro, zastava: 12 zlatnih zvijezda u krugu na plavoj pozadini. Brojka 12 označava savršenstvo, potpunost ali i zodijak, Bibliju, mitologiju, naglasio je Marsia i potom dodao još jednu pojedinost:


Vrijednosti EU-a


– Himna »Oda radosti« koju je napisao Schiller, a u priču je uključena i Beethovenova 9. Simfonija, naglašava moto »Ujedinjeni u različitosti« i Dan Europe koji se slavi 9. svibnja. To predstavlja posebnu priču kad je riječ o simbolima. Naime, šesnaest država i Europski parlament izrazili su svoju predanost tim simbolima u zajedničkoj deklaraciji, broj 52, priloženoj Lisabonskom ugovoru. I Francuska se pridružila deklaraciji 2017. godine. Zajedno s europskim vrijednostima definiranim u ugovoru iz Nice iz 2002. godine, navedeno je da se »Unija temelji na vrijednostima poštivanja ljudskog dostojanstva, slobode, demokracije, jednakosti, vladavine prava, kao i poštivanje ljudskih prava, uključujući prava pripadnika manjina« i da su »te vrijednosti zajedničke državama članicama u društvu koje karakterizira pluralizam, nediskriminacija, tolerancija, pravda, solidarnost i jednakost žena i muškaraca«, oni su temelj na kojem počivaju moralne snage Europljana. Sve navedeno je itekako od važnosti kad se govori o vrijednostima. Vojska, čak i velika i dobro opremljena, bezvrijedna je bez moralne snage, naglasio je Marsia s kojim smo potom razgovarali i o pitanju sigurnosti Europe s obzirom da je problem nekontrolirane migracije i islamski terorizam »vruća tema«.


– Prijetnja od islamskog terorizma je prisutna, no odgovornost je na plećima tajnih službi i policije, dok se vojne snage aktiviraju u alternativi, kazao je Marsia i potom nastavio:


– Obrana, sigurnost Europe, postalo je pitanje NATO-a od 1949. godine, ali Europa nikada nije to prihvatila i time riskira. SAD se više bavi pitanjem Azijsko-američke zone, a Europa će morati preuzeti odgovornost za rješavanje agresije koja prijeti s Istoka, te za svaku terorističku prijetnju iz Sahela.


Europsko društvo za obranu


Govoreći o ranjivosti europske sigurnosti kazao je da Europska unija troši 200 milijardi eura za obranu.


– To je više nego što troši Kina koja u obranu ulaže 250 milijardi eura, te više od Rusije koja daje 60 milijardi eura, ali oni posjeduju jaču vojsku. Taj novac se ne troši na pravi način. Plaća se milijun i pol profesionalnih vojnika od čega je 13 posto angažirano u vanjske vojne operacije: borba protiv Daesha to jest ISIS-a u Mosulu ili AQMI u Sahelu, kaže Marsia.


Marsia je napisao doktorsku disertaciju naslovljenu »United States of Europe, for our security and defence« to jest »Ujedinjene nacije Europe, za našu sigurnost i obranu« stoga nas je zanimalo da nam kaže nešto više i o tome.


– Charles de Gaulle bio je u pravu 1953. godine kad se suprotstavio European Defense Community te zapitao političku Europu je li sposobna obraniti sigurnosnu politiku i osigurati postojanje europske vojske. Naime, ona kao samostalna jedinica posjedovala bi ekonomiju, produktivnost i efikasnost koja bi Europi omogućila boljitak. Europska obrana i sigurnost je poželjna. Treba poraditi na političkoj integraciji, drugim riječima na United States of Europe odnosno Sjedinjene Europske države, govori naš sugovornik, koji je i predsjednik European Society for Defence – Europskog društva za obranu.


– European Society for Defence je međunarodna neprofitabilna organizacija čiji se članovi, europski državljani, ne libe ulagati vrijeme i ideje ne bi li oživjeli Europu politički ali i obrambeno, kako bi nova generacija Europljana profitirala od mira koji vlada od 1945. godine. Naše djelovanje uskoro će biti predstavljeno i u Europskom parlamentu, istaknuo je Marsia na kraju intervjua.