Borba za inkluziju

UDRUGA ZA SINDROM DOWN – RIJEKA 21 Snima se turistički kalendar koji će obići svijet

Edi Prodan

Foto Udruga za sindrom down - Rijeka 21

Foto Udruga za sindrom down - Rijeka 21

U petak, 28. kolovoza u 18 sati u suradnji s turističkom agencijom Katarina-line iz Opatije, članovi naše udruge bit će modeli za novi kalendar ove agencije, poručuju iz Udruge za sindrom down - Rijeka 21Pandemija po svom, ali i  Udruga za sindrom Down – Rijeka 21 ide svojim putem: putem borbe promjena stanja u društvu u kojem je inkluzija još uvijek privilegija, a ne pravo. I dok je god tako, oni naprosto nemaju vremena miriti se s čekanjem da – pandemija prođe.


S obzirom na okolnosti nastale uslijed dijelovanja koronavirusa koje je zakočilo gotovo sve predviđene aktivnosti vezane uz projekt “vidimo sE”, Udruga kreće u prilagodbe novonastaloj situaciji.


– U petak, 28. kolovoza u 18 sati u suradnji s turističkom agencijom Katarina-line iz Opatije, članovi naše udruge bit će modeli za novi kalendar ove agencije. Riječ je o kalendaru koji ona daruje svojim partnerima diljem svijeta tako da oko 900 takvih kalendara “otputuje” u svijet.
Katarina-line nam je pružila podršku u ostvarivanju naših ciljeva, a kako slika govori više od tisuću riječi, naši “modeli” bit će uhvaćeni objektivom fotografkinje za djecu Ivane Kutni Mihic iz KutniPhoto na brodu “Katarina” u opatijskoj luci.


Oni će biti u ulogama gosta, članova posade, bit će dio svakodnevice jednog takvog broda, istaknula nam je Karolina Hauptfeld iz Udruge za sindrom Down – Rijeka 21.


S obzirom da je inkluzija ključna riječ koja definira ovu fazu rada Udruge, točnije poticanje stvaranja okruženja u kojem će ljudi prihvatiti dignitet i vrijednosti osoba s poteškoćama, projekt “kalendar” je uistinu jako dobar put do stanja svijesti, kao i njegove promjene kod onih gdje se ta spoznaja još uvijek nije dogodila.


Dakako, na tom putu jako važnu ulogu, ako ne i presudnu, imaju upravo mediji i marketinška industrija od kojih se također očekuje – inkluzija. Podrška kojom će se pokazati koliko god različiti bili, zapravo imamo jednaku – bit. Kakvi god da jesmo, svi smo mi samo i uvijek jedno – ljudi.