Godišnja skupština

Udruga Tesla nova članica Saveza inovatora PGŽ

Vladimir Mrvoš

Foto Vladimir Mrvoš

Foto Vladimir Mrvoš

Vjeruje se da će »Tesla« doprinos Savezu dati u STEM području. Savez je aktivan na području osposobljavanja mladih za stjecanje tehničkih, tehnoloških i informatičkih znanja i vještinaSavez inovatora Primorsko-goranske županije na svojoj je izbornoj skupšini izabrao novo čelništvo, a primio je i novu članicu, Udrugu »Tesla«, za koju se vjeruje da će u STEM području dati doprinos radu Saveza.


Održani su i redovni izbori pa će u idućem mandatu Savez voditi Upravni odbor u sastavu Boris Caput, predsjednik, Kazimir Mihić, dopredsjednik te članovi Siniša Križanec, Martin Šarčević, Vesna Muschet, Mladen Panjako i Ratko Božić.


Inventivni rad


Prvom i dugogodišnjem predsjedniku Saveza, Darku Rogliću, koji se povukao s funkcije te dao priliku mlađima, članovi Saveza zahvalili su na svemu što je učinio za Savez i inovatore kroz dugi niz godina vođenja Saveza.
Rijeka, a i Primorsko-goranska županija, oduvijek su bili poznati po brojnosti inovatora, a cilj Saveza inovatora PGŽ-a je da i dalje radi na razvitku i promicanju tehničke kulture, osobito u promicanju, razvitku i unapređenju industrijskih i tehničkih vještina.


– Savez je posebno aktivan na području odgoja i obrazovanja mladih, kao i njihovog osposobljavanja za stjecanje tehničkih, tehnoloških i informatičkih znanja i vještina inventivnog rada te širenje znanstvenih i tehničkih dostignuća i postignuća.


Naglasak je posebno na elektronici, elektrotehnici, instrumentaciji, kontrolnim sistemima, strojarstvu, hidraulici i pneumatici, kaže Kazimir Mihić, veteran inovatorstva, ne samo u Primorsko-goranskoj županiji, već i u Hrvatskoj, te jedini inovator iz Rijeke koji je dobitnik posebnog priznanja za 50 godina aktivnosti od strane najveće izložbe inovacija – INOVE.


Primorsko-goranska županija još od 1995. godine putem javnog natječaja odabire najbolje inovacije s područja PGŽ-a, te dodjeljuje bespovratna poticajna sredstva za razvoj inovacija, a članovi Saveza inovatora PGŽ-a, aktivni su članovi udruge kojima su posebna priznanja ujedno i dodijeljena.


Savez inovatora Primorsko-goranske županije objedinjuje stvaralaštvo inovatora organiziranih kroz udruge i klubove od Matulja, preko Praputnjaka do Kastva.


– Od same inicijative i formiranja Saveza, 1996. godine, radi se na objedinjavanju aktivnosti i osmišljavanju zajedničkih projekata kroz koje članice mogu promovirati sebe i svoje članove, ali uvijek uz edukaciju i profesionalan odnos prema projektima, objašnjava Mihić, te naglašava da je na području Županije Savez jedini pravni subjekt koji u svojem članstvu ima tvrtku TEH-NOVU koja je patentni zastupnik.


Projekti za mlade


S druge strane Savez ima u članstvu i dvije najveće udruge inovatora u tvrtkama – riječ je o Udruzi inovatora INA – Prerada nafte Rijeka i Udruga inovatora BI »3. Maj« Rijeka, čije tradicije su i starije i značajnije za inventivni rad od samog Saveza.


Posebna pažnja se poklanja mladima i jedna od članica, IN klub inovatora Rijeka, u svom radu ima cijeli niz projekta baš za mlade koji su jedinstveni u Republici Hrvatskoj – Moje sutra i Ljetna škola elektronike.