#OVONIJELJUBAV

Udruga SOS Rijeka upozorava kako su prijave seksualnog nasilja u partnerskim odnosima sve učestalije

Katarina Bošnjak

SNIMIO: VEDRAN KARUZA

SNIMIO: VEDRAN KARUZA

U sklopu obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja prema ženama udruga SOS Rijeka postavit će jumbo plakate diljem grada koji će građanima pomoći da prepoznaju govor nasilnikaRIJEKA – U sklopu obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja prema ženama udruga SOS Rijeka pokreće kampanju o seksualnom nasilju u vezama. Nacionalni dan obilježava se danas, 22. rujna u sjećanje na ženu ubijenu na zagrebačkom Općinskom sudu 22. rujna 1999. godine. Ove godine je udruga SOS Rijeka odlučila Nacionalni dan obilježiti kampanjom #ovonijeljubav, a kojom se podiže svijest o problematici seksualnog nasilja u intimnim partnerskim odnosima, to jest vezama i brakovima.


Inače, udruga SOS Rijeka ove godine slavi svoju 30. obljetnicu, što znači već 30 godina pružanja izravne podrške osobama koje su preživjele nasilje. Žrtve nasilja mogu dobiti besplatnu i povjerljivu psihološku podršku i besplatnu primarnu pravnu pomoć. Na području Republike Hrvatske u razdoblju od 1.1.2021. do 21.8.2021. godine evidentirana su 5.522 počinitelja prekršaja nasilja u obitelji, od čega muškarci čine udio od 77%, dok su u istom razdoblju evidentirane 6.333 žrtve prekršaja nasilja u obitelji, od čega žene žrtve čine udio od 63,8 posto svih žrtava.


– Kampanja je osmišljena baš zbog tih podataka koji nam ukazuju na porast prijava seksualnog nasilja, a specifična je jer će se odvijati i u online i offline okruženju, prvi put ćemo imati plakate po cijeloj Rijeci, koji će zapravo educirati građane o seksualnom nasilju u intimnim odnosima, objasnila je psihologinja i koordinatorica razvojnih aktivnosti Lorena Zec.
Cilj je osvijestiti građane i građanke da većinu seksualnog nasilja počine osobe koje žrtva dobro poznaje, nerijetko intimni partneri. Žrtve često iz straha pružaju minimalni otpor, nakon čega prisila postaje sastavni dio obiteljskog nasilja. Ovim putem SOS Rijeka poziva sve građanke i građane da se pridruže kampanji na društvenim mrežama koju će pratiti uz oznaku #ovonijeljubav te da podijele svoja vlastita razmišljanja ili priče iz iskustva.


– U povodu 22. rujna, dan poslije, to jest 23. rujna ćemo postaviti jumbo plakate diljem grada, koji će u sebi sadržavati poruke i rečenice koje naše korisnice često čuju od svojih partnera i kojima zapravo želimo ukazati na to da prisila često nije fizička, već je puno suptilnija, do nje se dolazi određenim manipulacijama, nagovaranjem, prijetnjama… Dakle, do silovanja nije nužno da dođe samo upotrebom fizičke sile. Zato pokrećemo kampanju #ovonijeljubav kojom želimo pozvati građane i građanke Rijeke da nam se priključe korištenjem hashtaga kako bi proširili svijest o seksualnom nasilju, izjavila je predsjednica koordinacijskog tima Tina Kovačić.