Osiguranje boljih uvjeta

Udruga osoba s mišićnom distrofijom PGŽ provodi program “Kroz život zajedno”

Bruna Matičić

Foto Bruna Matičić

Foto Bruna Matičić

Programom se nastoji pridonijeti boljoj ukupnoj kvaliteti života osoba s mišićnom distrofijomUdruga osoba s mišićnom distrofijom Primorsko-goranske županije u partnerstvu s Gradom Rijekom provodi program »Kroz život zajedno« s ciljem osiguravanja boljih životnih uvjeta oboljelima od neuromuskularnih bolesti te će uskoro započeti s glavnim aktivnostima.


Sveobuhvatni trogodišnji Program, za koji je Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike osigurao 450.000 kuna, predstavili su Karla Mušković, pročelnica gradskog Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb, Luka Zaharija, predsjednik Udruge i voditelj programa te Roland Bugnar, administrator programa i član Udruge osoba s mišićnom distrofijom PGŽ-a.


Riječ je o programu započetom 1. lipnja ove godine i trajat će do lipnja 2023. godine, a kojim se nastoji pridonijeti boljoj ukupnoj kvaliteti života osoba s mišićnom distrofijom te spriječiti institucionalizaciju i zdravstvene komplikacije koje se javljaju zbog progresije bolesti.
– Osnovne aktivnosti koje će se provoditi programom jesu osiguravanje dodatne stručne medicinske pomoći članovima Udruge u praćenju tijeka bolesti te su s tim ciljem zaposlili medicinsku sestru koja će voditi brigu o članovima udruge, pratiti tijek bolesti, savjetovati i educirati osobne asistente i članove.


Također, medicinska sestra pružat će fizikalnu terapiju i rehabilitaciju korištenjem novih uređaja i metoda prilagođenih osobama s neuromuskularnim bolestima, naglasio je Luka Zaharija te istaknuo da će se kroz program, u naredne tri godine, organizirati tematski okrugli stolovi i medijske kampanje s ciljem približavanja i osvješćivanja šire javnosti s potrebama i problemima s kojima se susreću osobe s invaliditetom.


Roland Bugnar ovom je prilikom kao stalni problem članova Udruge osoba s mišićnom distrofijom PGŽ-a uz zdravstvene i rehabilitacijske probleme istaknuo mobilnost. Stoga će se kroz program organizirati specijalizirano vozilo i vozač kojim će se značajno poboljšati mobilnost i zdravstveno stanje 80 članova Udruge.


Pročelnica Karla Mušković istaknula je kontinuiranu podršku i suradnju s Udrugom od njezina osnutka i sufinanciranje programa koje provode. Sukladno tomu prihvatili su partnerstvo i na ovome projektu kojemu je cilj unaprijediti kvalitetu života osoba s mišićnom distrofijom te je ovim putem izrazila podršku i u svim budućim projektima.