Sanjaj i ostvari

Učenicima Strojarsko brodograđevne škole darovano šesnaest mikroračunala

Ingrid Šestan Kučić

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Riječ je o VIDI X inicijativi "Sanjaj i ostvari" kojom medijska tvrtka VIDI u suradnji s hrvatskim gospodarstvenicima oprema hrvatske škole mikroračunalima hrvatske proizvodnjeStrojarsko brodograđevna škola za industrijska i obrtnička zanimanja prva je riječka škola i među prvima u Hrvatskoj koja je postala vlasnik 16 mikroračunala.


Riječ je o VIDI X inicijativi “Sanjaj i ostvari” kojom medijska tvrtka VIDI u suradnji s hrvatskim gospodarstvenicima oprema hrvatske škole mikroračunalima hrvatske proizvodnje.


Pojašnjavajući kako se radi o platformi koja je osmišljena kao dopuna već postojećim STEM projektima u školama osnivač tvrtke VIDI, Tomislav Kotnik, istaknuo je da je jedan od ciljeva učenicima i profesorima pružiti mogućnost rada na naprednim i zanimljivim projektima te interdisciplinarno uključiti u projekte profesore drugih predmeta.
– Po ovome smo za sada jedinstveni u Europi jer hrvatski učenici imaju na raspolaganju pametno skrojeno mikroračunalo baš za potrebe škola. Već radimo na novim verzijama mikroračunala koja će imati mogućnosti edukacije učenika iz područja umjetne inteligencije.


“Sanjaj i ostvari” je inicijativa koju je pokrenula tehnološka izdavačka kuća VIDI u kojoj se okupljaju svi koji žele omogućiti razvoj ideja uz pomoć novih tehnologija prije svega mladima od školskog do fakultetskog uzrasta kako bi ostvarili bar dio svojih zamisli i snova.Cilj je omogućiti pristup najboljim tehnologijama kao potporu u procesu njihovog učenja i traganja za novim spoznajama kako bi postali što obrazovanije i kompletnije osobe te doprinijeli našem društvu u cjelini da bude bolje, obrazovanije, tolerantnije i socijalno pravednije.


To će moći ostvariti kroz kreiranje vlastitih projekata i inicijativa, tijekom školovanja ili kada jednom završe svoje formalno obrazovanje. Dijeljenje VIDI X mikroračunala uz pomoć tvrtki i pojedinaca je tek početak dugog putovanja koje smo započeli.


Dijeljenje je za nas množenje znanja i ideja na temelju zamisli i ideja koje će pojedinci i grupe imati tijekom suradnje s našim projektima, pojasnio je Kotnik.


Važnost VIDI X  mikroračunala u nastavi prepoznalo je do sada više od 60 škola iz cijele Hrvatske koje su izrazile želju imati mikroračunala u nastavi i prijavile se u program, a projektu se pridružio i Fakultet elektotehnike i računalstva koji je s VIDI-em potpisao ugovor o sufinanciranju izrade edukativnih radionica korištenja VIDI X mikroračunala u nastavi.VIDI Project X je razvojno mikroračunalo potpuno osmišljeno i projektirano u Hrvatskoj, a cijeli projekt funkcionira na način da hrvatske tvrtke financiraju izradu mikroračunala te odabiru školu kojoj će ta računala biti donirana.


Tako je tvrtka PEPCO odabrala riječku Strojarsko brodograđevnu školu, a Martina Vicić pojasnila je da Pepco Hrvatska potpomaže projekte iż domene društvene odgovornosti s naglaskom na djecu.


– Ove godine smo jedan dio donacija odlučili preraspodijeliti I na projekte koji se provode u školama u Hrvatskoj. Iako je bilo uistinu puno zanimljivih projekata, odabrali smo pomalo jedinstveni projekt Strojarsko brodograđevne škole u Rijeci s temom računalne analize, ispitivanja i mjerenja iz područja strojarstva i drvne struke.


Riječ je o projektu koji će se moći primijeniti unutar praktične nastave i kao takav biti dugoročan dio ove škole jer edukativno ispitivanje usko je vezano uz struku s kojom se učenici susreću kroz svoje školovanje, kazala je Vicić.


Uz taj projekt ravnateljica riječke škole, Evica Kozera, najavila je i projekt pametne kuće koji će povezati strojarsku i drvodjeljsku struku u toj školi, dok je Kotnik najavio da će VIDI do kraja godine podijeliti 2.400 mikroračunala školama te se u idućoj godini planira nastavak akcije.