Županijski stožer

Učenici u PGŽ-u se vraćaju u školske klupe, situacija u KBC-u Rijeka stabilna: “Na vrhuncu smo četvrtog vala”

Portal Novi list

Foto: V. KARUZA

Foto: V. KARUZA

Interes za cijepljenjem raste, gotovo polovica novocijepljenih su cijepljeni prvom dozom, oko 1000 dnevno se cijepi - rekao je Rončević.Odražana je redovna sjednica Županijskog stožera Civilne zaštite PGŽ-a na kojem se raspravljalo o stanju u školstvu, covid ambulanta te o određivanju sekundarnih centara.


– Što se tiče stanja u školama, od ponedjeljka ide nastava u živo.


Svaki ravnatelj se odlučuje na model kojim će ići dalje, mi predlažemo da se od ponedljeka ide na nastavu u živo odnosno model A.
Trenutno nema potrebe za otvaranje covid ambulante, ako bude potrebno u 24 sata ih možemo aktivirati – rekao je šef Stožera Mladen Šćulac.


Ravnatelj KBC-a Rijeka Alen Ružić rekao je kako je stanje stabilno.


– Gledamo neprestano brojeve stalno, imamo dostatan broj kapaciteta i jamčimo sigurnost svakom pacijentu bez obzira na covid.


Balansiramo između covida i svih drugih bolesnika i trenutno preko 75 posto hladnog programa se redovno održava i nastojat ćemo, ako ne bude daljneg porasta, održavati, ako ne i povećati obim poslova.


Foto galerija: Gužve za testiranje u Rijeci Foto: Vedran Karuza


Moramo brinuti o covidu ali i o svim drugim potrebama naših sugrađana.


Imamo veliki broj zahtjevnih pacjeneta i uspješno ih rješavamo zahvaljujući izvanrednim naporima naših djelatnika, moram im se svima zahvaliti – rekao je Ružić.


Pozvao je sve one koji imaju zakazane termine da ih iskoriste osim ako ih ne obavijeste o odgodi. Sve hitnoće i svi onkološki pacijenti nastavljaju svoje liječenje.


Epidemiolog Dobrica Rončević kaže da smo najvjerojatnije na vrhuncu četvrtog vala.


– Brojke su visoke ali se ne povećavaju. Udio pozitivnih nam govori da se epidemija širi i među onima koji ne znaju da su zaraženi, ne dijagnosticira se toliko dosljedno da bi rekli da su svi koji su zaraženi i prepoznati.


Učinak cijepljenja je visok, štiti od svih manifestacija bolesti u 70 do 80 posto slučajeva, to nije apsolutno ali je znatno smanjenje rizika.


Dobro smo procijepljeni u odnosnu na ostatak države, ali loše u kontekstu epidemijskog učinka, pritisak na bolnicu smanjen je dvostruko.


Interes za cijepljenjem raste, gotovo polovica novocijepljenih su cijepljeni prvom dozom, oko 1000 dnevno se cijepi – rekao je Rončević.