Dani medijske pismenosti

Učenici OŠ-SE Gelsi posjetili Novi list, zaključili što znači baviti se novinarstvom

Edi Prodan

Učenici OŠ-SE Gelsi snimljeni tijekom posjeta Novom listu

Učenici OŠ-SE Gelsi snimljeni tijekom posjeta Novom listuRIJEKA – Učenici OŠ-SE Gelsi, njezinih petih i šestih razreda predvođeni knjižničarkom prof. Soraja Matulja Sošić, posjetili su Novi list.


Razlog njihovog posjeta bilo je sudjelovanje u ovogodišnjoj akciji Dani medijske pismenosti koju tradicionalno, treću godinu za redom, organiziraju UNICEF – Ured za Hrvatsku, Agencija za elektroničke medije, kao i ministarstava kulture te znanosti i obrazovanja.


Učenici su se upoznali s načinom rada Novog lista, jednog od partnera akcije, kao i s najvažnijim odrednicama rada novinara.
S obzirom na bit akcije, baviti se novinarstvom znači prije svega pomoći da istina i pravednost u društvu budu nezaobilazni sadržaj njihovih tekstova, zaključili su učenici.


Uz Novi list, učenici OŠ-SE Gelsi su obišli i La Voce del Popolo, jedini hrvatski dnevnik koji izlazi na talijanskom jeziku, a koji se uz Glas Istre i Zadarski list tiska u rotaciji Novog lista.


Akcija se nastavlja ovog tjedna kad u posjet stižu učenici srednje Prirodoslovne i grafičke škole Rijeka, dok će do sredine ožujka to učiniti još i oni iz OŠ Vladimira Nazora Pazin te Ivanke Trohar Fužine kao i gimnazijalci iz Opatije te Rijeke – “Eugena Kumičića” kao i “Andrije Mohorovičića”.