Rekordan promet

U ZL Rijeka stigao 200-tisućiti putnik, Stefan Kirchner iz Nürnberga, koji u Rijeci studira medicinu

Hina

Jubilarni putnik je Stefan Kirchner iz Nürnberga koji u Rijeci studira medicinu. Čestitali su mu ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, primorsko-goranski župan Zlatko Komadina i direktor Zračne luke Rijeka Tomislav Palalić. Novi kolektivni ugovor potpisali su potom Palalić i predsjednica Sindikata Istre i Kvarnera Marina CvitićOMIŠALJ – U Zračnu luku Rijeka u četvrtak je doputovao 200-tisućiti ovogodišnji putnik, potpisan je novi kolektivni ugovor te su najavljena nova ulaganja u aerodromsku infrastrukturu.


Jubilarni putnik je Stefan Kirchner iz Nürnberga koji u Rijeci studira medicinu. Čestitali su mu ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, primorsko-goranski župan Zlatko Komadina i direktor Zračne luke Rijeka Tomislav Palalić.


Novi kolektivni ugovor potpisali su potom Palalić i predsjednica Sindikata Istre i Kvarnera Marina Cvitić.
Palalić je rekao da se ugovorom optimiziraju prava radnika i da je sklopljen nakon dvije godine burnih pregovora.


Uz ocjenu kako socijalni dijalog nema alternative, Marina Cvitić rekla je da su odnosi bili zategnuti, da je bilo pritisaka i tužbi, ali da se na kraju opet moralo razgovarati, iako je izgubljeno puno energije, pa i novca.


Dodala je da KU jamči veća primanja te da vjeruje da će sindikati i uprava ubuduće razgovarati kao pravi socijalni partneri.


Palalić je u nastavku rekao da je u osam godina u imovinu Zračne luke Rijeka uloženo oko 50 milijuna kuna. Od toga je država osigurala 45, a županija pet milijuna kuna. Zračna luka tijekom cijele godine zapošljava 61 djelatnika.


Naglasio je da treba izgraditi »okomitu pistu«, za što postoji mogućnost financiranja iz EU-ovih fondova.


Odgovarajući na upit o mogućnosti da Zračna luka Rijeka postane baze neke aviokompanije, rekao je da je to stvar kompanije, ali da udruženo oglašavanje u tome može samo pomoći.


Dokumentacija za neophodni aerodromski pothodnik je napravljena, a građevinsku dozvolu očekuje do kraja godine. Ocijenio je da bi Zračna luka Rijeka mogla opslužiti i dva milijuna putnika, ali da na to ne utječe samo aerodrom.


Župan Zlatko Komadina čestitao je sindikatu i upravi na razumijevanju i rekao da su se mandatu ministra Butkovića stvari bitno mijenjale, kao i odnos većinskog vlasnika, države, što se, rekao je, vidi na objektima i na opremi. Očekuje povezivanje regija domaćim zračnim prijevoznikom te da se krčki aerodrom brojkama približi susjednim zračnim lukama.


Komadini je upućeno novinarsko pitanje o napadima lokalnih HDZ-ovaca, koji kažu da prisvaja zasluge za unaprjeđenje županijskih lučkih uprava.


Komadina je odgovorio da ulazimo u izborno vrijeme pa to ne čudi, ali da se mora ulagati, pripremiti prostorne planove i projekte. Županija je 20 godina ulagala, do dolaska sadašnjeg ministra, rekao je i nastavio da je imala spremne projekte, ali je bila podcijenjena, što sada više nije.


Ministar Butković rekao je da prije dvije godine zaključio da Zračna luka Rijeka treba pomoć države i ministarstva oko nekih infrastrukturnih projekata i da će biti potrebno oko 20 milijuna kuna, što je i ostvareno, pa je aerodromska zgrada uređena, a oprema nabavljena.


Veseli što Rijeka ide ka tome da bude među najjačim hrvatskim aerodromima i tu će ministarstvo pomoći koliko može, rekao je Butković. Dodao je kako su potrebna ulaganja od još 20 milijuna kuna te da će ih država poduprijeti.


Odbio je tvrdnje da je u Primorsko-goranskoj županiji češće nego drugdje, te istaknuo da se u cijeloj Hrvatskoj u prometnu infrastrukturu ulaže više od 20 milijarda kuna.


»Dobro surađujemo, rasprava će biti i bilo je, no trebamo graditi rive i lukobrane i iskoristiti sva moguća europska sredstva da napravimo što više«, kazao je Butković.