Za veću sigurnost

U Viškovu na još pet lokacija postavili uspornike na cestama, te ograničili brzinu s 40 na 30 kilometara na sat

Sanja Gašpert

U mjere smirivanja prometa Općina Viškovo uložila je nešto manje od 250 tisuća kuna, a postavljena je sva potrebna horizontalna i vertikalna signalizacija te LED markeri na pješačkim prijelazimaVIŠKOVO – U Viškovu je završen još jedan ciklus izvođenja mjera smirivanja prometa, kojom se podiže razina sigurnosti u prometu, prije svega pješaka kao najugroženije skupine sudionika u prometu.


Vrtići i škola


U te je mjere Općina Viškovo uložila nešto manje od 250 tisuća kuna. Posljednje u nizu mjera provedene su u blizini Dječjeg vrtića Viškovo uključujući i dio ceste prema Gornjim Jugima. Na kolniku su izvedeni uspornici, smanjeno je ograničenje brzine s dosadašnjih 40 na 30 kilometara na sat, a postavljeni su i LED markeri koji dodatno naglašavaju pješački prijelaz. Postavljena je i sva prateća horizontalna, odnosno vertikalna signalizacija. Druga lokacija gdje su mjere izvedene jest kod novog vrtića i zgrade Stare škole Marčelji. Na toj su dionici također izvedeni uspornici, odnosno umjetne izbočine, dok je istodobno brzina kretanja vozila ograničena na 30 kilometara na sat. Na trima su pozicijama postavljeni i znakovi koji upozoravaju vozače da se nalaze na području gdje se kreću djeca, a znakovi su dodatno naglašeni LED treptačima. Mjere su zaokružene postavljanjem sve prateće horizontalne i vertikalne signalizacije.


Slične mjere smirivanja prometa izvedene su i u Gornjim Srokima, gdje su izvedeni uspornici, postavljena je nova horizontalna i vertikalna signalizacija, a brzina kretanja vozila ograničena je na 30 kilometara na sat. U Blažićima je na jednoj od kritičnih dionica brzina kretanja ograničena na 20 kilometara na sat, a to je dodatno naglašeno i LED treptačima. U Širolima je pak izvršena preregulacija prometa iz dvosmjernog u jednosmjerni.


Novi radovi
Kako ističu u Općini Viškovo, kontinuirano se u zonama gdje su djeca pojačano prisutna, a primarno kod igrališta i dječjih parkova provode mjere smirivanja prometa i to korištenjem raznih suvremenih tehničkih mogućnosti i građevinskim intervencijama u prostoru.


– U pogledu povećanja razine sigurnosti u prometu u narednom razdoblju kreće sanacija važnog raskrižja kod skretanja za Vrtače, gdje će se na privozima raskrižju izgraditi nogostupi, novi pješački prijelaz te definirati nove pozicije autobusnih stajališta, u što će Općina uložiti 550 tisuća kuna. Za tu su investiciju ishođene suglasnosti Ministarstva unutarnjih poslova i Županijske uprave za ceste Primorsko-goranske županije, a još se čeka suglasnost Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, ističu u Općini Viškovo.