POMOĆ STARIJIMA

U Viškovu kreće druga faza projekta “Ruke pomažu”, zaposlit će četiri gerontodomaćice

Jakov Kršovnik

Igor Soban/PIXSELL

Igor Soban/PIXSELL

Sukladno važećoj Uredbi Vlade Republike Hrvatske, iznos osobnog dohotka u sklopu ovog projekta je 3.750 kuna neto te plaćeni putni troškovi u visini mjesečne autobusne karteVIŠKOVO – Projekt »Ruke pomažu – faza 2« ide dalje, što će reći da se stariji ili nemoćni mještani i mještanke općine Viškovo ponovno mogu prijaviti kako bi dobili gerontodomaćicu koja će im pomagati u kući – pomoći pri dostavi namirnica, pripremanju obroka, čišćenju kuće, osobnoj higijeni…


Mještanima će za pomoć biti dostupne ukupno četiri gerontodomaćice koje bi trebale početi raditi u rujnu ove godine. Usluga pomoći u kući je besplatna, a korisnicima će se pružati do šest mjeseci. Mještani i mještanke Viškova s navršenih 65 godina i starije i/ili nemoćne osobe mogu se prijaviti telefonskim putem na broj 051/503 788 gdje se mogu dobiti sve dodatne informacije ili mailom na e-mail adresu [email protected]


Prijaviti se mogu osobe s prebivalištem/boravištem na području općine Viškovo koje ne primaju istovrsnu pomoć, odnosno predmetna usluga potpore i podrške nije osigurana iz sredstava državnog proračuna, drugog javnog izvora, Europskog socijalnog fonda putem institucija socijalne skrbi, udruga civilnog društva ili slično, odnosno da se usluga ne ostvaruje po drugoj osnovi. No, osim poziva za prijavu korisnicima, Općina Viškovo objavila je i poziv za zapošljavanje spomenutih gerontodomaćica. Zapošljavaju se četiri radnice koje će, kako je navedeno, raditi s korisnicima na području Općine Viškovo, a radni odnos trajat će do 6 mjeseci s planiranim početkom rada u rujnu ove godine.


Prijave do 26. kolovoza
Uvjeti za prijem u radni odnos su: najviše završeno srednjoškolsko obrazovanje (SSS), nezaposlene žene prijavljene u evidenciju nezaposlenih osoba Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Prednost pri zapošljavanju imaju: žene s navršenih 50 godina i starije, osobe s invaliditetom, žrtve trgovanja ljudima, žrtve obiteljskog nasilja, azilantice, žene koje su izašle iz sustava skrbi (domova za djecu) i udomiteljskih obitelji, odgojnih zavoda i sl., liječene ovisnice, povratnice s odsluženja zatvorske kazne unazad šest mjeseci, pripadnice romske nacionalne manjine, beskućnice, pripadnice ostalih ranjivih skupina.


Sukladno važećoj Uredbi Vlade Republike Hrvatske, iznos osobnog dohotka u sklopu ovog projekta je 3.750 kuna neto te plaćeni putni troškovi u visini mjesečne autobusne karte. Pisane prijave s dokazima o ispunjavanju uvjeta podnose se osobno ili poštom na adresu: Općina Viškovo, Vozišće 3, 51216 Viškovo ili na e-mail [email protected] Rok za dostavu prijava je 26. kolovoza ove godine. Sve informacije vezane uz ovaj javni poziv moguće je dobiti na broj 051/503-788 ili na e-mail: [email protected] Tekst Javnog poziva sa svim detaljnim informacijama objavljen je na web stranici Općine Viškovo.


Ovi su pozivi rezultat nedavno potpisanog ugovora za Projekt »Zaželi – program zapošljavanja žena-faza III«. Nositelj ovog društvenog projekta je Općina Viškovo, a partner je Općina Klana. U sklopu ovog projekta, na području općine Viškovo zaposlit će se 4 gerontodomaćice, a na području općine Klana njih 8. Projekt je vrijedan nešto manje od 500.000 kuna i u cijelosti se financira iz Europskog socijalnog fonda.


Ukupno 24 korisnika


Načelnica Sanja Udović kaže da su pristup zapošljavanju, osnaživanje radnog potencijala žena, ublažavanje posljedica nezaposlenosti, poticanje socijalne uključenosti i povećanje kvalitete života iznimno pozitivni rezultati ovog projekta.


– Stoga nas veseli nastavak programa kojim ćemo zasigurno utjecati na razvoj naše lokalne sredine. Ovo je projekt kojim se starijim i nemoćnim mještanima Općine Viškovo nastavlja pružati pomoć od strane gerontodomaćica koje će pružati podršku za ukupno 24 korisnika. Usluge gerontodomaćica kod nas nisu novost jer se pružaju i kroz dva EU projekta u provedbi gdje je partner Općina Viškovo. Prvi je vrijedan nešto manje od 2 milijuna kuna i u cijelosti se financira iz Europskog socijalnog fonda. Riječ je o projektu »Pomoć i podrška starijim osobama kroz razvoj izvaninstitucijskih socijalnih usluga« gdje je nositelj projekta Udruga umirovljenika Viškovo, a Općina Viškovo partner.


Usluge gerontodomaćica našim starijim i nemoćnim sumještanima pružaju se i u sklopu EU projekta »Dostojanstvena starost u vlastitom domu – socijalne usluge Urbane aglomeracije Rijeka« gdje je nositelj Hrvatski crveni križ-Gradsko društvo Crvenog križa Opatija, a partner Općina Viškovo. I taj je projekt vrijedan gotovo dva milijuna kuna i u cijelosti se financira sredstvima EU socijalnog fonda, istaknula je Udović.