»Za sretnije djetinjstvo«

U viškovskoj školi uređene senzorna soba, te staze za trčanje i skok u dalj

Jakov Kršovnik

Svrha projekta je osigurati rehabilitacijske tretmane i mobilni tim djeci s teškoćama u razvoju, problemima u ponašanju te djeci slabijeg socijalno-ekonomskog statusa i omogućiti im uključivanje u sportske aktivnostiVIŠKOVO – U sklopu Osnovne škole Sveti Matej Viškovo opremljena je senzorna soba te su uređene staza za trčanje i staza za skok u dalj na školskom igralištu, javljaju iz Općine Viškovo.


Obavljeni radovi dio su EU projekta »Podrška djeci s teškoćama u razvoju, problemima u ponašanju te djeci slabijeg socijalno-ekonomskog statusa – Za sretnije djetinjstvo« čiji je nositelj Općina Viškovo, a partneri Grad Kastav i Dječji vrtić Zlatna ribica iz Kostrene. Svrha projekta je osigurati rehabilitacijske tretmane i mobilni tim djeci s teškoćama u razvoju, problemima u ponašanju te djeci slabijeg socijalno-ekonomskog statusa i omogućiti im uključivanje u sportske aktivnosti. Putem ITU mehanizma iz Urbane aglomeracije Rijeka, odnosno Europskog socijalnog fonda, odobreno je stopostotno financiranje u iznosu od oko 2,47 milijuna kuna, točnije 2.469.954,58 kuna, kažu iz Općine Viškovo.


U ime projektnog tima svih triju partnera, voditeljica Odsjeka ureda načelnika Općine Viškovo Irena Gauš dodaje da je pred zaključenjem postupak javne nabave za odabir stručnog tima koji će raditi s djecom.
– Riječ je o defektologu, odnosno edukacijskom rehabilitatoru, logopedu i psihologu za provođenje rehabilitacijskih tretmana. Bit će formiran i mobilni tim koji će činiti psiholog, socijalni pedagog i socijalni radnik. Rehabilitacijski tim bit će angažiran u senzornoj sobi za provođenje terapija dok će mobilni tim funkcionirati na terenu, a njihov će rad biti prilagođen potrebama djece i njihovih roditelja, kaže Irena Gauš.
Uz uređenje i opremanje sobe te staza, nabavljena je i oprema za disciplinu skoka u vis koja će biti postavljana prema potrebi. U razdobljima povoljnih vremenskih uvjeta ove će aktivnosti biti provođene na igralištu Osnovne škole Sveti Matej, a za vrijeme kišnih dana i niskih temperatura bit će preseljene u dvoranu »Matija Katalinić« u Kastvu jer je oprema nabavljena i za projektnog partnera iz Kastva. Načelnica Općine Viškovo Sanja Udović kaže da su se odlučili baviti ovom temom jer prate situaciju na terenu te su vidjeli da postoje djeca u težem socijalno-ekonomskom statusu, djecu koja nisu uključena u sve vrtićke i školske programe, djeca s problemima u ponašanju i teškoćama u razvoju.


– To je izrazito osjetljiva skupina, a sve projektne aktivnosti posložili smo da osiguramo podršku upravo njima. Također, kao članovi Urbane aglomeracije Rijeka nastojat ćemo da se aktivnosti prošire i na ostale jedinice lokalne samouprave koje su članice Urbane aglomeracije Rijeka, zaključila je Udović.