Blagdansko doba

U subotu na Korzu započinje Rijeka Advent; doček Nove godine na Korzu uz Gibonnija. Evo detaljnog programa

Sanja Gašpert

Snimio Marko GRACIN

Snimio Marko GRACIN

U četvrtak, 30. studenog u 10,30 sati na Korzu će biti prezentacija božićne jelke i degustacija norveških gastro delicija i pićaRIJEKA Paljenjem blagdanske rasvjete u subotu, 2. prosinca na riječkom Korzu započinje tradicionalna blagdanska manifestacija Rijeka Advent, koja će potrajati sve do 7. siječnja, a Riječanima i njihovim gostima ponuditi više od osamdeset raznih događanja. Advent na Gradini, Stanice dobrog Djedice, Poštanski ured Djeda Mraza, Klizalište Morska pahuljica, Advent na Rezoluciji, Veseli Vlakić Djeda Mraza, Kuglice dobrih želja, Zimska priča u Benčiću, Advent u Zajcu, blagdani u HKD-u na Sušaku, Božić u planetariju, doček Nove godine na Korzu uz Gibonnija, samo je dio događanja i sadržaja koji su dio ovogodišnjeg Rijeka Adventa, predstavljenog na konferenciji za novinare održanoj na Botelu Marina.


Suradnja s s norveškim Veleposlanstvom


Uvodno se novinarima obratio riječki gradonačelnik Marko Filipović, koji je rekao kako program, ustvari, počinje najavom suradnje s norveškim Veleposlanstvom, što je novost ovogodišnjeg Adventa, koje je doniralo božićnu jelku s ukrasima na Korzu, pa će tako u četvrtak, 30. studenog u 10,30 sati na Korzu biti prezentacija božićne jelke i degustacija norveških gastro delicija i pića. Grad Rijeka već je godinama organizator gastro fešte, koja će se ove godine održati 22. prosinca na Korzu, gdje ćemo podijeliti tri tisuće porcija friganih srdela i bakalara, uz čašu Vrbničke žlahtine, rekao je Filipović.


Direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa istaknuo je kako ovogodišnji Rijeka Advent nudi nikad bogatiji program te kako riječka Turistička zajednica s nacionalnim medijima organizira promociju Adventa kroz kampanju u suradnji s predstavništvima HTZ-a u Sloveniji, Italiji i Austriji.
“Mnogi turisti naš grad izabrat će za posjet upravo u vrijeme Adventa, pa će tako Rijeka Advent dati veliki doprinos povećanju turističkog prometa, koji je ove godine rekordan, jer smo već 21. rujna ostvarili kompletan turistički promet iz prošle godine”, rekao je Škarpa.


Snimio Marko GRACIN


Postavljeno dvadeset drvenih kućica


Iva Sušlić, predstavnica Adventiranja na Rezoluciji i lokacije Korzo, rekla je kako je u sklopu blagdanskog sajma na Korzu postavljeno dvadeset drvenih kućica, u kojima će biti prigodna ugostiteljska ponuda, a isto tako i ostala prigodna prodaja kao što su ljekovito bilje, prirodna kozmetika, razni likeri i rakije, nakit, suhomesnati proizvodi, proizvodi od meda, kolači i božićne dekoracije. Na pozornici na Korzu će se, najavila je Sušlić, održavati i brojni nastupi dječjih zborova i plesnih skupina.


Zahvaljujući ovogodišnjem sponzoru Rijeka Adventa, Plodinama, od ove godine manifestaciju će obogatiti novi program, Stanice dobrog Djedice, uz već poznati Poštanski ured Djeda Mraza, s puno noviteta.


Dječica će se moći provesti Korzom u Vlakiću, uslikati se na Klupici božićnih uspomena te doživjeti susret s Djedom Mrazom i vilenjacima u Poštanskom uredu Djeda Mraza u riječkom Tunelu.


“Drago nam je da ćemo ovu uspješnu poslovnu godinu zaokružiti prekrasnom riječkom božićnom pričom i suradnjom s Rijeka Adventom”, istaknula je rukovoditeljica marketinga Plodina d.d. Maja Eškinja.


Snimio Marko GRACIN


 


Veseli vlakić Djeda Mraza s vožnjama kreće 5. prosinca


Predstavnik Veselog vlakića Djeda Mraza, Vladimir Jurić, istaknuo je kako se već sedamnaest godina organiziraju vožnje Vlakićem te da je Rijeka jedini od većih gradova u kojima su vožnje Vlakićem bez naplate. Veseli vlakić Djeda Mraza s vožnjama kreće 5. prosinca u 16 sati, a vozit će sve do 7. siječnja. Sedmo izdanje Adventa na Gradini, uz nekoliko kilometara lampica i impozantnih dekoracija, donosi i tradicionalno dobru gurmansku ponudu, pregršt zabave i atraktivne sadržaje za sve uzraste.


– Ovogodišnje sedmo izdanje počinje 3. prosinca i trajat će do 7. siječnja. Advent na Gradini jedinstven je po ručno izrađenim svjetlosnim skulpturama, pa smo i ove godine pripremili novitet – violinu visine šest metara u potpunosti optočenu lampicama koja će dominirati prostorom. Posjetitelji će na Gradinu ulaziti kroz najveću božićnu kuglicu, ali u posve novoj verziji i u drugačijim tonovima lampica. Među stoljetnim zidinama svoje su mjesto pronašle i ručno izrađene jaslice s više od 500 elemenata.


Posjetitelji će uživati u čak 17 različitih programa, dva dočeka Nove godine – dječji u podne i onaj u večernjim satima, a ove godine po prvi puta će se održati Gradina Kids day, rekao je predstavnik Adventa na Gradini Vedran Babić.


Snimio Marko GRACIN


 


Klizalište Morska pahuljica otvara se 1. prosinca


 


Klizalište Morska pahuljica ponovno će uveseljavati sve ljubitelje zimskih sportskih radosti na ledu, već od 1. prosinca od 16 sati. Realizaciji jedinstvenog klizališta tik uz more ove se godine Gradu Rijeci i Turističkoj zajednici grada Rijeke priključio i Kaufland. Voditelj Klizališta Morska pahuljica Andrej Radalj rekao je kako će Grad Rijeka omogućiti besplatno klizanje i najam klizaljki učenicima riječkih škola, kao i Školu klizanja u organizaciji Doma mladih Rijeka. Posebne adventske ponude osmislili su i ugostitelji Riječkih gastronomskih luka. “Botel Marina u smještajnom dijelu pripremo je svim posjetiteljima Rijeke poseban aranžman koji je vezan i uz Winter Pass, tako da posjetitelji mogu dobiti pravi dojam Rijeka Adventa, a pripremili smo i posebne gastro jelovnike i za kraj godine doček Nove godine”, rekao je voditelj Botela Marina Andrej Kušeta.


Brojne kulturne ustanove uključile su se s raznovrsnim božićnim programima u manifestaciju Rijeka Advent. Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca u prosincu ima bogati adventski program, koji je predstavio ravnatelj Opere HNK Ivana pl. Zajca Dražen Siriščević. “Božićna priča” Charlesa Dickensa, “Orašar” Čajkovskog, “Regoč” Ivane Brlić Mažuranić, “U ritmu Broadwaya” i mjuzikli, svečani Božićni koncert zbora i solista, gala Novogodišnji koncert Riječkog simfonijskog orkestra s pozivom Svi na valcer… to su neki od programa, najavio je Siriščević. U zelenoj oazi i park šumi sv. Križ, Astronomski centar Rijeka pripremio je prigodni božićni program, koji je najavila je Andrea Cvitan.


Rekla je kako su programi organizirani tijekom vikenda u jutarnjim i poslijepodnevno-večernjim satima, a predviđaju stručna vodstva i različite programe za sve dobne skupine posjetitelja i za turiste. U digitalnom planetariju bit će organiziran Božić da djecu “Novogodišnja priča”, uz crtaonicu “Zvjezdani detektivi”. Božić za odrasle predviđa live planetarij prezentaciju “Tajna Božićne zvijezde”, kao i projekciju filma “Valcer zvjezdanih plesača”, rekla je Cvitan. Najavljeno je i treće izdanje Zimske priče iz Benčića, ovoga puta posljednje u ovakvom gradilišnom ambijentu prije otvaranja središnje zgrade knjižnice. Kristijan Benić najavio je izlete u visine na vatrogasnim ljestvama, vatrenu izvedbu grupe Cirkeros cirkus, kreativne radionice za djecu i obitelj, norveške teme uz kviz i party, filmske projekcije…


Ravnatelj HKD-a na Sušaku Edvin Liverić istaknuo je kako je ključni događaj HKD-a Božićni gala koncert, a ove će godine u subotu, 16. prosinca, nastupiti Boris Štok. Božićni koncert, “Moj Božić vol. 4”, u HKD-u će imati Damir Kedžo, a ostatak prosinca u ponudi je i cijeli niz božićnih produkcija riječkih plesnih i dramskih skupina.


Tradicionalni božićni koncert HGU-a PGŽ-a “Božić je judi” u svom jubilarnom 30. izdanju, 26. prosinca u riječkoj katedrali, najavili su Jadranka Čubrić, kao i najdugovječniji sudionik koncerta, Duško Jeličić Dule.


Snimio Marko GRACIN