Od Tržnice do Žabice

U subotu evakuacija više od 500 Riječana, otkriveni svi detalji uklanjanja mine iz riječke luke

Marinko Glavan

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Za one koji nisu u mogućnosti pronaći alternativni smještaj, bit će organiziran prihvat i smještaj u Dvorani Mladosti na TrsatuViše od 500 stanara zgrada na području oko riječke luke od Tržnice do Žabice, bit će evakuirano iz svojih domova od subote u 22 sata, do nedjelje kasno poslijepodne, zbog uklanjanja i neutraliziranja protubrodske mine zaostale u luci još od Drugog svjetskog rata.Za one koji nisu u mogućnosti pronaći alternativni smještaj, bit će organiziran prihvat i smještaj u Dvorani Mladosti na Trsatu.


Zona evakuacije
U zoni evakuacije, takozvanoj crvenoj zoni, zabranjeno je bilo kakvo zadržavanje, kao i sav kopneni, morski i zračni promet. Do subote s tog područja moraju biti uklonjena i sva vozila i plovila, a zabranjen je i rad svih gospodarskih subjekata, javnih i drugih službi.Kako zona evakuacije obuhvaća i dvije glavne prometnice kroz centar grada, promet vozila bit će omogućen takozvanim sjevernim koridorom, odnosno ulicama Vukovarska, Viktora Cara Emina, Fiorello la Guardia, Pomerio i Žrtava fašizma.


Sve ulice južno od navedenog koridora bit će zatvorene za promet vozila, a njima će, prema najavi, moći prometovati samo vozila inteventnih i hitnih službi.


“Učinite ovo radi vlastite sigurnosti”


Riječki gradonačelnik Marko Filipović, načelnik Stožera Civine zaštite Grada Rijeke Hinko Mance, Goran Gašpert, glavni policijski savjetnik i načelnik Sektora za javni red i sigurnost Policijske uprave primorsko-goranske, riječki lučki kapetan Darko Glažar i ravnatelj Lučke uprave Denis Vukorepa pozvali su građane da u navedenom periodu odu iz svojih domova, kao i da ne pokušavaju ni na koji način ući u zonu evakuacije, radi vlastite sigurnosti.– Pozivam građane da ne paničare, ali i da poštuju zonu evakuacije. To se odnosi i na gospodarske subjekte u toj zoni. Znam da nikome nije drago napuštati vlastiti dom, kao što ni gospodarstvenicima nije drago što ne smiju raditi, ali to je u ovom slučaju nužno zbog njihove i opće sigurnosti, rekao je gradonačelnik Filipović.


Žuta zona: “Ne izlazite iz domova”


Načelnik Stožera Civilne zaštite Mance je naglasio kako je, osim crvene zone u kojoj je zabranjena bila kakva prisutnost građana i odvijanje prometa te gospodarskih aktivnosti, određena i žuta zona koja obuhvaća puno šire područje, od Fiumare, preko Žrtava Fašizma, Pomeria, Fiorello la Guardia, preko Vukovarske, sve do Čandekove ulice i parka Mlaka, gdje se preporuča građanima da ne izlaze bez prijeke potrebe.


– Pozivamo građane na tom području da ne izlaze iz domova, da prometuju vozilima samo ako je to nužno potrebno, a posebno da ne borave uz prozore okrenute prema moru.


Ova mina je tu već jako dugo, a nije postavljena da bi radila dobro, nego zlo. Svako rukovanje s takvom napravom predstavlja određeni rizik pa pozivamo i građane da poštuju sve predviđene mjere, kako bi se uklanjanje provelo na najsigurniji mogući način, rekao je Mance, pozivajući građane da tijekom subote i nedjelje prate medije putem kojih će biti detaljno izvještavani o tijeku akcije uklanjanja i neutralizacije mine.Načelnik Sektora Gašpert je kazao kako su razrađene sve varijante i mogući scenariji, ponovivši kako, bez obzira na planiranje akcije, zbog veličine i starosti mine postoji određena doza rizika, zbog čega su potrebne opsežne mjere evakuacije i opreza.


Kad je pronađena mina i gdje?


Ravnatelj Lučke uprave Vukorepa je, odgovarajući na pitanje novinara, kazao kako je mina pronađena još u lipnju prošle godine, otkad traju pripreme za njezino uklanjanje, a lučki kapetan Glažar je istaknuo da će od subote navečer do kraja uklanjanja i nutralizacije mine biti obustavljen sav pomorski promet i aktivnosti ronilačkih i drugih sportskih klubova u Riječkom zaljevu.


Promet autobusima


Za vrijeme akcije autobusni kolodvor Žabica bit će privremeno izmješten na autobusno parkiralište na Delti.Gradski autobusi na linijama od zapada prema istoku mijenjat će smjer kretanja već na križanju Zvonimirove i Benčeve, a dalje će prometovati Sjevernim korodorom, dok će u obrnutom smjeru skretati na sjeverni koridor na raskrižju Strossmayerove i Titovog trga.


Linije iz smjera Škurinja će na raskrižju 1. Maja i Viktora Cara Emina skretati lijevo na sjeverni koridor, a natrag će skretati Titovim trgom.


Na sličan način će biti preusmjeravan i najveći dio prigradskih linija, osim onih koje polaze sa stajališta na Delti koje će prometovati redovitim trasama.


Što je s taxi stajalištima?


U vrijeme zabrane prometa taksi vozila neće biti u mogućnosti pristupiti taxi stajalištu na Jelačićevom Trgu, taxi stajalištu na Putničkom terminalu i taxi stajalištu na Žabici te će u to vrijeme predmetna taxi stajališta biti van funkcije.


Taksi stajališta će se privremeno premjestiti u Ulicu Žrtava fašizma (kod Osnovne škole Nikola Tesla) i na Titov trg (ispred zgrade Grada Rijeke).