Biraju šest programa

U srijedu počinju prijave u srednje škole: Evo što treba znati

Ingrid Šestan Kučić

Primorsko-goranski osmaši mogu upisati pet gimnazijskih programa čija upisna kvota iznosi 694 mjesta / Snimio Roni BRMALJ

Primorsko-goranski osmaši mogu upisati pet gimnazijskih programa čija upisna kvota iznosi 694 mjesta / Snimio Roni BRMALJ

Listu prioriteta treba pripremiti tako da se na vrh postavi program obrazovanja koji se najviše želi upisati, a zatim i ostali, željenim redoslijedom. Nakon zaključavanja odabira izmjene nisu mogućeRIJEKA  Za 2.319 primorsko-goranskih osmaša koji se nalaze pred upisom u srednju školu sutra, 8. srpnja, počinju prijave željenih obrazovnih programa u online sustavu upisa u srednje škole, NISpuSŠ, a u ljetnom i jesenskom upisnom roku kandidati mogu prijaviti najviše šest programa obrazovanja.


Budući srednjoškolci listu prioriteta trebaju pripremiti tako da se na vrh liste postavi program obrazovanja koji se najviše želi upisati, a zatim i ostali, željenim redoslijedom.


Optimalan raspored


Sukladno tome, kandidat će se optimalno rasporediti na program obrazovanja koji mu je najviši na listi prioriteta, a za koji se, prema ostvarenim bodovima, nalazi u sklopu upisne kvote.
Važno je da kandidati provjere jesu li im svi programi obrazovanja na listi prioriteta poredani prema njihovim željama i mogućnostima jer nakon zaključavanja odabira programa obrazovanja, odnosno škola, nikakve izmjene više neće biti moguće.


Kandidati će tijekom trajanja upisa moći vidjeti i ogledne ljestvice koje su odraz trenutačnoga bodovnoga stanja izračunatoga na temelju podataka koji su trenutačno u sustavu.


To znači da su podložne promjenama zbog ispravka netočno unesenih ocjena u sustav, rješavanja prigovora, unosa rezultata dodatnih provjera, novih prijava i brisanja prijava te promjena prioriteta programa obrazovanja.


Prijave završavaju 22. srpnja

Prijave obrazovnih programa završavaju 22. srpnja, a tada započinje i ispis prijavnica. Krajnji rok za zaprimanje potpisanih prijavnica koje učenici potpisane dostavljaju razredniku je 24. srpnja, a 25. srpnja bit će objavljene konačne ljestvice poretka.
Novost od ove godine je da učenici upise mogu obaviti bez dolaska u školu jer se dokumenti koje škole traže mogu donijeti osobno ili dostaviti elektroničkim putem.

Ljestvice poretka obnavljaju se svakih sat vremena pa je posljedicu promjene podataka ili redoslijeda na listi prioriteta moguće vidjeti za najviše sat vremena, ovisno o trenutku promjene.


Kandidat će se naći na konačnoj ljestvici poretka samo jednoga programa obrazovanja na kojemu se nalazi u sklopu upisne kvote i to onoga koji je najviše na njegovoj listi prioriteta.


Ostaje na ljestvicama poretka višega prioriteta na kojima se ne nalazi u sklopu upisne kvote, a na svim ostalim ljestvicama poretka nižega prioriteta se ne prikazuje.


Odlukom Ministarstva znanosti i obrazovanja hrvatske srednje škole ove će godine ponuditi 44.903 upisna mjesta u 2.080 razrednih odjela.


Plan je da će se u gimnazijske programe upisati 10.643 učenika u 457 razrednih odjela, odnosno 23,7 posto budućih srednjoškolaca, dok će se najveći broj osmaša, njih 18.709 ili 41,67 posto, opredijeliti za programe obrazovanja za stjecanje strukovne kvalifikacije u trajanju od četiri godine, a za programe obrazovanja za stjecanje strukovne kvalifikacije u trajanju od tri godine trebala bi se odlučiti 6.892 učenika ili njih 15,35 posto.


U programe obrazovanja za vezane obrte u trajanju od tri godine trebalo bi se upisati 5.114 učenika u 228 razrednih odjela ili 11,39 posto osmaša.


Broj upisnih mjesta u programima obrazovanja za stjecanje strukovne kvalifikacije medicinska sestra opće njege/medicinski tehničar opće njege u trajanju od pet godina iznosit će 1.093 mjesta, a u programima obrazovanja za stjecanje niže stručne spreme 169 mjesta.


Prilagođene i posebne programe za učenike s teškoćama u razvoju trebalo bi upisati 886 učenika, a programe obrazovanja glazbenih i plesnih škola 1.397 učenika ili 3,11 posto osmaša.


Upisna struktura


Slična upisna struktura bit će i na razini Primorsko-goranske županije gdje su 32 srednje škole pripremile 2.888 upisnih mjesta, a na raspolaganju su im 32 obrazovna programa.


Primorsko-goranski osmaši imaju priliku upisati pet gimnazijskih programa čija upisna kvota iznosi 694 mjesta, jedan petogodišnji strukovni program s kvotom od 56 mjesta, 36 četverogodišnjih strukovnih programa čija je kvota 1.256 mjesta, dok 29 trogodišnjih strukovnih–obrtničkih programa nudi 618 mjesta.


U dva dvogodišnja industrijska programa moći će se upisati 24 učenika, u tri umjetnička programa njih 92 učenika, a u 6 programa za učenike s teškoćama u razvoju planirana je upisna kvota od 46 mjesta.