Koronavirus

U srijedu i četvrtak počinje cijepljenje starijih od 65 i kroničnih bolesnika. U riječkom KBC-u već tri dana bez umrlih od covida

Barbara Čalušić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Zasad se radi o testiranju sustava za masovno cijepljenje pa će obuhvat cijepljenih u ovom tjednu biti malenU Primorsko-goranskoj županiji danas je zabilježen samo jedan slučaj zaraze koronavirusom na sveukupno 23 obrađena testa.


Aktivnih slučajeva zaraze je 784, od čega se u Kliničkom bolničkom centru Rijeka liječi 77 osoba. Pomoć respiratora trebaju četiri pacijenta.


U srijedu i četvrtak u PGŽ-u počinje druga faza cijepljenja u makrocentrima Doma zdravlja na Vežici i Mlaki koja obuhvaća starije od 65 godina i kroniče bolesnike. Zasad se radi o testiranju sustava za masovno cijepljenje pa će obuhvat cijepljenih u ovom tjednu biti malen.
Naime, kako je danas izjavio glavni županijski epidmiolog dr. Dobrica Rončević, iz svake ordinacija obiteljske medicine na cijepljenje će doći po jedan pacijent kojeg je njegov izabrani liječnik odredio kao prioritet.


– Sukladno uputama Ministarstva zdravstva ovaj tjedan započet ćemo s testiranjem sustava za masovno cijepljenje za starije osobe i kronične stanovnike. Cijepljenje će se organizirati u srijedu i četvrtak u prostorijama Doma zdravlja gdje će liječnici ocijeniti prioritete i napraviti liste svojih pacijenata. Svaki obiteljski liječnik s područja Grada Rijeke moći će odabrati najprioritetnijeg pacijenata iz svoje ordinacije i uputiti na jedna od tih lokaliteta.


Na taj način racionalno ćemo koristiti cjepivo te polučiti nabolji rezultat što se tiče racionalnog korištenja cjepiva i njegove dostupnosti našem stanovništvu, kazao je Rončević koji je uputio poziv kroničnima i starijima da se jave svojim obiteljskim liječnicima kako bi oni unaprijed mogli odrediti prioritete i upućivali ih u najbližu cijepnu stanicu na cijepljenje.