Vladimir Mićović

U špici smo sezone, a u PGŽ-u korona-brojke u zelenom: “To bi trebali više reklamirati”

Sanja Gašpert

Snimio: Mateo Levak

Snimio: Mateo Levak

Ravnatelj NZZJZ-a PGŽ-a pozivao je još jednom sve necijepljene osobe da se svakako cijepe jer je jesen blizu. Posebno se to odnosi, kaže, na starije od 65 godinaKomentirajući povoljnu epidemiološku situaciju u našoj županiji, ravnatelj NZZJZ-a PGŽ-a dr. Vladimir Mićović kaže da je cijeli srpanj, pa i početak kolovoza, Primorsko-goranska županija u zelenoj zoni s visokom zdravstvenom sigurnosšću.


– Oba pokazatelja, a tu mislim na 14-dnevni kumulativni broj novooboljelih na sto tisuća stanovnika i udio pozitivnih među testiranima pokazuju da smo u dosta dobroj epidemiološkoj poziciji. Nadamo se da će tako i ostati posebice sad kad ulazimo u ovaj najintenzivniji dio turističke sezone, s velikom koncentracijom ljudi, ali i mjerama koje su još uvijek na snazi i koje nam u tom smislu koriste da izbjegnemo neželjena okupljanja koja bi mogla proizvesti određene probleme.


Dnevni pokazatelji naše epidemiološke situacije trebali bi biti jasno naznačeni na internetskim stranicama naših turističkih zajednica, stranici PGŽ-a i stranicama naših zavoda, na većini i jesu, ali bi svi trebali to oglašavati jer su to informacije jako važne našim gostima. Po pojedinim županijama te bi brojke trebale biti puno intenzivnije plasirane i trebamo ih koristiti u smislu turističke promidžbe.
Današnje brojke umirujuće su, iako je bio vikend kad se manje testira, ali mi smo i tijekom vikenda imali jako puno testiranja te je brojka novozaraženih uistinu mala, što je znak da sve držimo pod kontrolom. Inače, naša županija u posljednje vrijeme prednjači po broju testiranih, svakodnevno imamo po nekoliko tisuća, kaže dr. Mićović.


Osvrćući se na testiranja turista koja su počela proteklog vikenda, gdje je Ministarstvo turizma osiguralo testove po 40 kuna za turiste koji se vraćaju u svoje zemlje, Mićović kaže da su prošli vikend ta testiranja izazvala velike gužve, iako se turisti besplatno mogu testirati i po dolasku u svoju zemlju.


– Međutim, još uvijek je konfuzija oko toga trebaju li se turisti testirati ako se vraćaju iz zemlje niskog rizika kao što je Hrvatska, jer različite zemlje i njihove regije to različito tumače. U svakom slučaju, mi ćemo s testiranjem turista, kojima ćemo uvijek biti na usluzi, nastaviti i tijekom sljedećih vikenda, kaže Mićović, pozivajući još jednom sve necijepljene osobe da se svakako cijepe jer je jesen blizu.


Posebno se to odnosi, kaže, na starije od 65 godina, jer su teško oboljeli, na respiratoru, kao i umrli mahom osobe koje se nisu cijepile.


PGŽ je u samom vrhu po broju cijepljenih te je odaziv dosta dobar, zaključuje Mićović, poručujući da su cjepna mjesta otvorena i tijekom kolovoza.