Prijave

U škole u PGŽ-u u rujnu će krenuti 282 djece manje od očekivanog: U Skradu i Lokvama samo – tri prvašića

Ingrid Šestan Kučić

U 61 primorsko-goranskoj osnovnoj školi u rujnu će u prvi razred krenuti 2.473 djeteta, što je za 12 više za cijelo područje županije u odnosu na lani, ali i za 282 djeteta manje od očekivanogRIJEKA – U 61 primorsko-goranskoj osnovnoj školi, prema podacima Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Primorsko-goranske županije, u rujnu će u prvi razred krenuti 2.473 djeteta, što je za 12 više za cijelo područje županije u odnosu na lani, ali i za 282 djeteta manje od očekivanog. Naime, prema upisnom području škole očekuje se prijava još gotovo tristotinjak djece, a svim roditeljima koji nisu izvršili postupak prijave bit će upućen pismeni poziv.


Rekorder Viškovo


Tradicionalno rekorder po broju prijavljenih budućih prvašića i ove je godine OŠ Sveti Matej Viškovo s 200 prijava, dok su najmanji broj prijava zabilježile škole u Skradu i Lokvama, koje broje svega po tri buduća prvašića. U Mrkoplju će pak u prvi razred krenuti 6 prvašića, kao i u Brodu na Kupi, u Brod Moravicama 5, a u Fužinama njih 9.


Uz viškovsku školu među škole s najvećim brojem prijavljenih prvašića u županiji ubrajaju se i OŠ Fran Krsto Frankopan Krk, u kojoj će iduće školske godine sjediti 137 prvašića, te opatisjka OŠ Rikarda Katalinića Jeretova, koja u odnosu na lani bilježi znatan rast broja prijavljenih školskih obveznika, njih 36 više, a ukupno ih je 116. Sa 113 prijavljenih prvašića slijedi kastavska OŠ Milan Brozović, a povećanje broja prijavljenih prvašića bilježe i u Crikvenici gdje ih je prijavljeno 77, dok je prošle godine bilo 70 prijava, kao i u Osnovnoj školi Klana, u kojoj će u rujnu u prvi razred krenuti 26 prvašića, a lani ih je bilo svega 9. OŠ Čavle iduće će godine imati 85 učenika prvih razreda, OŠ Bakar 50, u Dražicama su prijavljena 42 školska obveznika, u Kostreni 36, u Kraljevici 22, a na Hreljinu 16.


Riječke škole
Riječke škole imaju pak 959 prijava školskih obveznika, od čega je 59 djece prijavljeno u školama drugih osnivača, i to njih 44 u Katoličkoj osnovnoj školi Josip Pavlišić te 15 u Osnovnoj waldorfskoj školi. U školama čiji je osnivač Grad Rijeka roditelji su prijavili 900 budućih prvašića, a kao i svake godine najveći je broj prijava u OŠ Srdoči, gdje ih je 79, dok sa 73 prijave slijedi OŠ Fran Franković.


Drenovska je škola nakon dugo vremena s drugog na treće mjesto po broju prijava prvašića istisnula OŠ Zamet, koja je dosad zaprimila 68 prijava. Među riječkim školama koje trenutačno imaju najmanji broj prijavljenih prvašića su OŠ Belvedere, gdje je stiglo 17 te OŠ Nikola Tesla, u kojoj je prijavljeno 19 budućih prvašića. U svim ostalim školama broj prijavljenih prvašića kreće se između tridesetak i pedesetak prijava. Međutim, konačni broj budućih prvašića u školama do okončanja upisnog postupka još će se mijenjati jer bit će roditelja koji će željeti upisati dijete izvan upisnog područja kojem pripadaju, što će im se odobriti ako to ne izaziva povećanje broja razrednih odjela.