Investicije

U škole i učeničke domove u PGŽ ulaže se 20 milijuna kuna, evo i u koje

Ingrid Šestan Kučić

Nakon energetske obnove, OŠ Ivana Rabljanina bit će i dograđena

Nakon energetske obnove, OŠ Ivana Rabljanina bit će i dograđena

Provedene su i nabave i sklopljeni ugovori o nabavi računalne i ostale opreme za potrebe 22 osnovne i 11 srednjih škola te 3 učenička doma kojima je Primorsko-goranska županija osnivač u vrijednosti od milijun i 150 tisuća kunaU kapitalna ulaganja i investicijsko održavanje osnovnih i srednjih škola te učeničkih domova Primorsko-goranska županija do kraja ove godine uložit će 20 milijuna kuna. Uz tri velika kapitalna projekta, a riječ je o izgradnji sportske dvorane Medicinske škole, dogradnji OŠ Ivana Rabljanina Rab te završetku rekonstrukcije i dogradnje OŠ Jelenje Dražice u Dražicama s izgradnjom školske sportske dvorane, ove su godine u pripremi i novi projekti.


Veći i manji radovi


Tako je planirana izrada projektne dokumentacije za izgradnju školske sportske dvorane Željezničko tehničke škole u Moravicama koju bi osim učenika srednje škole koristili i učenici smješteni u učeničkom domu pri školi te učenici Područne osnovne škole »Nikola Tesla« u Moravicama. Za nabavu usluge projektiranja te školske sportske dvorane u Županijskom proračunu osiguran je iznos od 100 tisuća kuna.


Istovremeno se izvode radovi na investicijskom, odnosno tekućem održavanju 25 osnovnih škola, 19 srednjih škola i 5 učeničkih domova.
Županija je za izvođenje radova provela 14 postupaka nabava, a nakon provedenih nabava i sklapanja ugovora otvoreno je 59 gradilišta i to za 5 sanacija centralnog grijanja, jednako toliko sanacija podova, 7 sanacija sanitarnih čvorova, 9 izmjena vanjske stolarije, 6 sanacija krovova i krovnih pokrova, 9 uređenja unutrašnjih prostora, 10 uređenja vanjskih prostora, odnosno okoliša i prilaza, 4 sanacije fasada i pročelja, 2 sanacije elektroinstalacija te po jedna sanacija kanalizacijskog sustava i dimnjaka.


Od većih investicijskih radova u Upravnom odjelu za odgoj i obrazovanje izdvajaju radove na izmjeni vanjske stolarije u OŠ Bakar u iznosu od 600 tisuća kuna, sanaciju fasade i limenih krovova na školskoj sportskoj dvorani OŠ Klana u iznosu od 750 tisuća kuna te sanaciju fasade na starom dijelu OŠ Čavle koja će se realizirati kroz tri godine u ukupnom iznosu od 600 tisuća kuna.


Svi ti radovi bit će realizirani tijekom ljetnih mjeseci, a za investicijsko održavanje škola županija će ove godine izdvojiti 5,5 milijuna kuna.


Istovremeno su provedene nabave i sklopljeni ugovori o nabavi računalne i ostale opreme za potrebe 22 osnovne i 11 srednjih škola te 3 učenička doma kojima je županija osnivač ukupne vrijednosti od milijun i 150 tisuća kuna, a ugovorena je i nabava kombi vozila za prijevoz učenika u OŠ »Fran Krsto Frankopan« Brod na Kupi koju financira županija s iznosom od 200 tisuća kuna.


U ovoj godini u županijskom proračunu osigurano je 3,3 milijuna kuna za novi kapitalni projekt izgradnje školske sportske dvorane Medicinske škole. Radovi obuhvaćaju izgradnju jednodijelne školske sportske dvorane s pratećim i pomoćnim prostorima, uređenje okoliša, izgradnju pomoćnog natkrivenog zatvorenog ulaza u dvorište i ulaza za vanjske korisnike te opremanje izgrađenih prostora.


Ukupna površina nove građevine iznosit će 920 četvornih metara, a nova dvorana bit će toplom vezom povezana s Medicinskom školom te je s tvrtkom Novotehna Rijeka potpisan ugovor o izvođenju radova s opremanjem u vrijednosti od 12,9 milijuna kuna te je ugovorena i usluga stručnog nadzora i koordinatora zaštite na radu u iznosu od 249 tisuća kuna.


Ugovoreni rok završetka radova je veljača 2023. godine, a projekt je iznimno zahtjevan zbog teškog pristupa gradilištu.


U jednu smjenu


Kao novi kapitalni projekt u Upravnom odjelu izdvajaju i dogradnju Osnovne škole Ivana Rabljanina koja obuhvaća novi prostor veličine 770 četvornih metara kroz 3 etaže te je predviđen prostor za 8 novih učionica, 4 kabineta i ostalih pratećih sadržaja, sanitarnih čvorova, hodnika i slično.


Radovi na tom objektu započet će krajem kolovoza ili početkom nove školske godine, a planira se da će biti okončani početkom 2023. godine. Dogradnjom i rekonstrukcijom Osnovne škole Ivana Rabljanina stvaraju se uvjeti za rad u jednoj smjeni.


Županija je pripremala kompletno projektiranje i ishodovanje građevinske dozvole te financirala pripreme aktivnosti i projektnu dokumentaciju s iznosom od 296 tisuća kuna, a Grad Rab je projektnu dokumentaciju financirao sa 100 tisuća kuna.


Županija je provela i postupak javne nabave za izvođenje radova te je u pripremi sklapanje ugovora s odabranim ponuditeljem, a ukupna vrijednost projekta iznosi oko 12,8 milijuna kuna.


Tu veliku kapitalnu investiciju solidarno će financirati Županija i Grad Rab s udjelom od 50 posto ukupne vrijednosti investicije, a dogradnjom osnovne škole proširit će se kapaciteti i Srednje škole Markantuna de Dominisa s obzirom na to da se nalaze u zajedničkom prostoru.


Jelenje – Dražice


U županijskom Upravnom odjelu posebno napominju da je ove godine završeno izvođenje radova na projektu potpune rekonstrukcije i dogradnje OŠ Jelenje – Dražice u Dražicama s izgradnjom školske sportske dvorane te je županijskim proračunom za završetak ove kapitalne investicije osiguran iznos od 6,3 milijuna kuna.