Sve teža situacija

U tri tjedna udvostručen broj hospitaliziranih u riječkoj bolnici. Uređuje se još jedan kat sa 70 novih postelja

Barbara Čalušić

SNIMIO: SERGEJ DRECHSLER

SNIMIO: SERGEJ DRECHSLER

Broj hospitaliziranih COVID pacijenata u KBC-u Rijeka u posljednja tri tjedna je udvostručen. Trenutno se priprema cijeli kat Klinike za ginekologiju i porodništvo gdje je za COVID pacijente osigurano 70 posteljaKlinički bolnički centar Rijeka jučer je izvijestio o petero preminulih pacijenata te se u ponedjeljak u riječkoj bolnici liječilo 126 pacijenata, od kojih je 18 trebalo pomoć respiratora.


Kako je naglasio ravnatelj KBC-a Rijeka prof. dr. Alen Ružić, riječka bolnica predstavlja središnji respiracijski centar za tri županije, te je porast broja pacijenata na respiratoru dijelom uvjetovan i premještajima pacijenata iz gospićke i pulske bolnice koji su se odvijali tijekom vikenda. Ipak, sve veći priljev bolesnika u riječku bolnicu je sasvim očit, pa je tako broj hospitaliziranih COVID pacijenata u KBC-u Rijeka u posljednja tri tjedna udvostručen.


Najteži slučajevi


– U KBC-u Rijeka pratimo porast broja hospitaliziranih i on je u skladu s očekivanim brojem. Porast pozitivnih u općoj populaciji nam kroz metode izračuna za nekoliko dana unaprijed najavljuje broj povećanja bolesnika koji trebaju bolničko liječenje. Tako je u ponedjeljak u KBC-u Rijeka bilo 126 hospitaliziranih COVID bolesnika, a to je ujedno i udvostručenje hospitaliziranih u odnosu na razdoblje od prije tri tjedna u riječkoj bolnici, upozorio je Ružić.
U Centralnom respiracijskom centru KBC-a Rijeka jučer se nalazilo 19 bolesnika od kojih je 18 na respiratoru, što je, kako je istaknuo Ružić, još jedan dokaz porasta najtežih slučajeva.


– U ovaj broj od 19 bolesnika ulaze i bolesnici iz Ličko-senjske i Istarske županije, budući da je KBC Rijeka centralni respiracijski centar za tri županije. Upravo su tijekom vikenda premješteni bolesnici iz dviju spomenutih županija i ti su pacijenti zbrinuti u respiracijskom centru u Rijeci. Što se tiče ostalih bolesnika, njih 22 smješteno je na Klinici za infektologiju, a na Klinici za otorinolaringologiju je njih 18 te na obje klinike ima još slobodnih kreveta za bolesnike.


Na Maksilofacijalnoj kirurgiji na Sušaku, odnosno u sekundarnom respiracijskom centru, tzv. postintenzivnoj skrbi je 20 bolesnika, a na objedinjenom odjelu Nefrologije i Fizikalne medicine tijekom vikenda dogodio se najveći porast i tu je trenutno zbrinuto 39 bolesnika. Na tom su odjelu hospitalizirani oni pacijenti koji većinom nemaju COVID simptomatologiju, već imaju neke druge bolesti zbog kojih su primljeni u bolnicu, ali su COVID pozitivni. To je ta grupa o kojoj moramo voditi posebno računa, rekao je Ružić, dodajući i kako je na Klinici za psihijatriju smješteno još šestero COVID pozitivnih bolesnika, a na Klinici za pedijatriju njih dvoje.


Ravnatelj riječke bolnice konstatirao je da je zdravstveni sustav u cijelosti pod velikim pritiskom, a riječka bolnica već priprema nove kapacitete za prihvat novih COVID bolesnika. Trenutno se u riječkoj bolnici priprema cijeli jedan kat Klinike za ginekologiju i porodništvo koji bi, ako se ovakav porast nastavi, uskoro trebao primiti COVID pacijente za koje je u riječkom rodilištu osigurano 70 postelja.


– I dalje se s pritiskom uspješno nosimo, imamo rezerve i mislimo na sve segmente organizacije, od dijagnostike gdje je uspješno profunkcionirao naš PCR uređaj koji kombiniramo s PCR uređajima u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo PGŽ-a i na Medicinskom fakultetu u Rijeci zato jer ova dijagnostička metoda treba nekoliko sati za dobivanje nalaza. Takvim kombiniranjem više pogona, skraćujemo vrijeme do prispijeća PCR nalaza. S druge strane, imamo spremno još dovoljno postelja, tako da ne moramo brinuti. U pripremi je još 70 postelja na Klinici za ginekologiju i porodništvo gdje će se jedan kat potpuno izdvojiti od ostatka Klinike kako bi se postigla potpuna sigurnost žena, trudnica i rodilja te će nam to biti rezervni kapacitet za iduće dane. Kadrovi su velik izazov te uz velik entuzijazam naših djelatnika, formiramo timove u ovisnosti o patologiji koji su stručno i po svojim kompetencijama garancija optimalnog liječenja svakog bolesnika, bez obzira na to ima li simptome COVID-a ili je pak COVID pozitivan, a ima neku drugu bolest. Tu su i COVID negativni bolesnici, kao i posebna izolacijska mjesta gdje primamo akutne bolesnike do prispjeća nalaza, štiteći tako bolesnike i djelatnike, rekao je Ružić, prema čijim je riječima u ovom trenutku koronavirusom zaraženo između tri i četiri posto zaposlenika bolnice.


Jučer su u Primorsko-goranskoj županiji zabilježena 53 nova slučaja zaraze koronavirusom, a u riječkoj je bolnici od posljedica bolesti preminulo petero osoba.


Hitna testiranja


– S obzirom na svega 53 novooboljela, današnji bi dan mogao izgledati ohrabrujuće, no znamo da je ponedjeljak te da je u prethodnom razdoblju učinjeno puno manje testiranja. Testiranja koja se rade nedjeljom uglavnom su ona hitna, tako da za zaključke gledamo nekoliko dana, rekao je Rončević, posebno ističući da je dan ranije u PGŽ-u bilo 338 novozaraženih koronavirusom. Upozorio je da se struktura među novooboljelima, kad je riječ o dobi, djelomice izmijenila pa kad se radi o starijima od 65 godina, njihov udio u ukupnom broju sada iznosi oko 20 posto.


– Broj nažalost raste i nadamo se da se neće odraziti na povećanje smrtnosti, napomenuo je Rončević, ustvrdivši da se u PGŽ-u u potpunosti slijede mjere Nacionalnog stožera jer se, kako je istaknuo, smatra da su dobro dizajnirane te bi trebale donijeti epidemiološki učinak, ali s odgodom od dva tjedna.


– Plan nam je da se tada postignu očekivanja od mjera, a to je da dođe do stagnacije broja novooboljelih. U PGŽ-u je trenutno 2.592 aktivnih slučajeva zaraze i to je broj koji nam definira udio onih koji će morati biti hospitalizirani, a koji se kreće između četiri i pet posto. Očekivanja stagnacije trebali bi dovesti i do stagnacije aktivnih slučajeva kod kojih smo posljednjih dana zabilježili prirast, a time i opasnost da dostignemo maksimalne bolničke kapacitete, zaključio je Rončević.