Fantastičan brod

U Rijeku uplovio velebni kruzer MSC Sinfonia, poseban je po nekoliko stvari

Alenka Juričić Bukarica

Foto: V. KARUZA

Foto: V. KARUZA

MSC Sinfonia je i dosad najduži brod koji je privezan na nove pontone koje je LU Rijeka nabavila kako bi se veliki kruzeri mogli privezati na riječki lukobranU riječku luku je uplovio kruzer MSC Sinfonia, s 1.145 putnika i 700 članova posade. Riječ je, naime, o prvom uopće MSC-ovom uplovljavanju u Rijeku.


Turistička zajednica grada Rijeke i Turistička zajednica Kvarnera zajedno s Lučkom upravom Rijeka su organizirali prigodni program te osigurali informativne brošure, a osim toga, po tradiciji kod prvog dolaska neke kompanije zapovjedniku broda su uručeni plaketa i poklon dobrodošlice.


Kako je pojasnio Rajko Jurman, voditelj komercijalnih poslova Lučke uprave Rijeka, brod je na ovoj turi u čarteru, i s posebnim glazbenim programom pa gostima tako uz ostale sviraju i poznati Gipsy Kings.


Foto galerija: Golemi kruzer uplovio u riječku luku Foto: Vedran Karuza
Osim što je ovo prvi put da je kruzer kompanije MSC stigao u Rijeku, MSC Sinfonia je i dosad najduži brod koji je privezan na nove pontone koje je LU Rijeka nabavila kako bi se veliki kruzeri mogli privezati na riječki lukobran.


– Brod je dugačak 275 metara i kako je riječ o dosad najdužem brodu koji je privezan uz pomoć potona, unaprijed smo radili poseban plan veza.


Inače, većina gostiju s MSC Sinfonije je ostala u gradu, tek 60-ak putnika je išlo organizirano na otok Krk na vinsku turu, a dio je bio i na organiziranom razgledu same Rijeke, kazao je Jurman.


Valja dodati i kako su gosti s kruzera imali prilike vidjeti u šušur u luci obzirom i na Rijeka boat show. Brod je, inače, na ruti iz Venecije, a prije Rijeke je uplovio i u Brindisi, Vallettu te Siracusu. Nakon Rijeke mu slijedi uplovljavanje u Margheru.


Što se tiče Rijeke, ove godine su preostala još tri dolaska kruzera, Aide Blue koja 14. studenog i zatvara sezonu, te Serenissime, manjeg kruzera s nekih 70-ak putnika.


Inače, MSC je već najavio velik dio svog programa za 2023.


Što se tiče Hrvatske, nagodinu će MSC Sinfonia polaziti nedjeljom iz Venecije do destinacija uključujući Brindisi, grčki otok Mikonos te Pirej za obilazak Atene kao i Split ili Zadar.


U Hrvatskoj će stajati i MSC Splendida koja će prema najavama biti na polascima iz Trsta ili Venecija nedjeljom te ploviti do Ancone, Dubrovnika, Barija, Krfa i Kotora.