Bunt roditelja

U riječkoj školi skidali salonitne ploče usred nastave, djeca to više nisu mogla izdržati

Ingrid Šestan Kučić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Činjenicu da je bilo nemoguće boraviti u učionici potvrdila je i učiteljica Lucijana Kruljac: "Na svoju sam odgovornost odlučila djecu odvesti u park, jer više nismo mogli izdržati"Učenici OŠ-SE Belvedere od utorka nisu na nastavi u svojim učionicama, a razlog je početak radova na energetskoj obnovi škole i uklanjanje salonitnih ploča s krova koje je započelo u ponedjeljak i izazvalo revolt roditelja.


Naime, dio roditelja nakon što je shvatio da se radovi na uklanjanju salonitnih ploča odvijaju za vrijeme nastave te da ih o tome nitko nije obavijestio u utorak zbog zabrinutosti za zdravlje djece nije ih htio pustiti na nastavu, a nakon toga je i sam ravnatelj Denis Stefan donio odluku da se nastava ne održava u učionicama te je učenike koji su ipak došli u školu poslao kući i odlučio da nastava ide online.


U međuvremenu su roditelji u nekoliko navrata od Grada Rijeke kao osnivača škole tražili sastanak koji je u četvrtak i održan.


Zašto to nisu radili tijekom ljeta?
Odgovarajući na pitanja roditelja o sigurnosti povratka djece u školu pročelnica Odjela gradske uprave za gospodarenje imovinom Denis Šulina ustvrdila je da se učenici u petak mogu vratiti na nastavu, jer je uklonjen sav salonit koji je zbrinut po pravilima struke, kao i da potrebe za zatvaranjem škole nije bilo te da su salonitne ploče opasne u slučaju oštećenja što ovdje nije bio slučaj.


Međutim, dio od okupljenih tridesetak roditelja s njenim se tvrdnjama nije složio ustvrdivši da bi da nisu reagirali djeca cijeli tjedan bila u učionicama za vrijeme radova koji su prema njihovoj ocjeni opasni za zdravlje.Na pitanje zbog čega se takvi radovi nisu radili tijekom ljeta Šulina se pozvala na epidemiju.


– Od početka ove godine planiramo radove čija vrijednost iznosi 2,2 milijuna kuna, a kako se radi o decentraliziranim sredstvima odluka se bez Gradskog vijeća nije mogla donijeti.


Vijeće se jedno vrijeme nije održavalo, odluka je donesena u svibnju, a nakon toga odmah smo krenuli s postupkom odabira izvođača radova te se na žalost poklopilo da su radovi započeli s početkom školske godine. Razumijem zabrinutost roditelja, ali ovo nije ni prva škola ni vrtić na kojima se skidaju salonitne ploče, kazala je Šulina.


Njene uporne tvrdnje da opasnosti za djecu više nema kod roditelja nisu naišle na plodno tlo, jer ono što su zahtijevali je pisani nalaz koji će potvrditi da je boravak u školi za djecu siguran te da u zraku nema štetnih čestica.


Iako jednosatna rasprava roditelja i predstavnika Grada nije dala nikakav rezultat ravnatelj Denis Stefan donio je odluku da se nastava u petak redovno odvija, no dio roditelja već je najavio da učenici u školi neće biti.


Tko ne dođe, mora imati ispričnicu


– Investitor, odnosno Grad Rijeka i izvođač radova X.O.A. gradnja garantiraju da se radovi odvijaju prema svim zakonskim odredbama stoga je boravak u školskoj zgradi siguran.


Ispričavam se zbog neugodnosti koje su nastale, ali imali smo vrlo nezgodnu kombinaciju radova na krovu, visokih temperatura zraka te epidemioloških mjera koji su učinili nepodnošljivim boravak u zgradi.


Foto galerija: Prosvjed roditelja Foto: Vedran Karuza


Upravo ta kombinacija visokih temperatura, svi prozori okrenuti na jug i potreba za provjetravanjem prostorija zbog epidemioloških mjera bila je razlog zbog kojeg sam donio odluku o prekidu nastave na nekoliko dana.


Moj jedini previd u cijeloj ovoj situaciji je bio da nisam obavijestio roditelje o radovima, a da je kojim slučajem uklanjanje salonita ugrožavalo učenike sigurno bi bili obaviješteni. Izvođač radova ima svu potrebnu dokumentaciju u kojoj je predviđeno i zbrinjavanje salonita.


Kada je dio roditelja shvatio da je vruće i da se prozori ne mogu otvoriti zamolili su da djeca ne dođu u školu, a onda sam i sam donio odluku o obustavi nastave. U petak će se nastava redovno održati, a tko ne dođe morat će imati ispričnicu, kazao je Stefan.


Činjenicu da je bilo nemoguće boraviti u učionici potvrdila je i učiteljica Lucijana Kruljac, ali je i istaknula da su cijeli dan pod prozorom njenog razreda stajale salonitne ploče.


– Bili smo zatvoreni u učionici od 8,30 do 12,30 sati. Bez mogućnosti otvaranja prozora. Na svoju sam odgovornost odlučila djecu odvesti u park, jer više nismo mogli izdržati, istaknula je učiteljica.


Okupljeni roditelji nezadovoljni su napustili sastanak, jer odgovore na pitanja koja su tražili uglavnom nisu dobili, a i oni odgovori koje su dobili nisu bili zadovoljavajući, jer za dio njih nije problem samo u skidanju salonita, već i svih ostalih radova koji se odvijaju dok su učenici u školi.