Tužna socijalna slika

Svakom desetom osnovcu roditelji nemaju dati novac za marendu, a u riječkoj pučkoj kuhinji hrani se i – dijete od 15 mjeseci

Ingrid Šestan Kučić

Svakodnevno 83 djece po svoj topli obrok ide u pučku kuhinju, a riječ je o djeci u dobi do 15 godina. Također, 373 riječka osnovca ostvaruju pravo na besplatnu prehranu u programu produženog boravkaRoditelji gotovo svakog desetog riječkog osnovca nemaju novca za školsku marendu jer prema podacima Grada Rijeke pravo na besplatnu marendu ove školske godine ostvaruje 777 osnovaca.


U toj masi od 777 riječkih obitelji koje ne mogu izdvojiti 140 kuna mjesečno za školsku marendu više od pola ne može ih izdvojiti ni za ručak jer 373 riječka osnovca ostvaruju pravo na besplatnu prehranu u programu produženog boravka.


Međutim, tu socijalnoj slici riječkih učionica nije kraj jer gotovo trećinu korisnika jedne od riječkih pučkih kuhinja čine upravo djeca. Svakodnevno 83 djece po svoj topli obrok ide u pučku kuhinju, a riječ je o djeci, kaže ravnatelj Centra za socijalnu skrb Karlo Balenović, u dobi do 15 godina.
Među njima ima i djece jasličke dobi, a najmlađi korisnik pučke kuhinje ima tek 15 mjeseci.


– Ukupno imamo 261 korisnika pučke kuhinje, od čega je 77 samaca te 83 djece, a ta djeca najčešće nisu jedina u obitelji koja ostvaruju pravo na obrok, već se radi o više članova obitelji, navodi Balenović.


Kriteriji i prava


Pravo na takav obrok ostvaruju djeca iz kućanstva koje je korisnik zajamčene minimalne naknade pri Centru za socijalnu skrb, dok se pravo na besplatnu marendu ili ručak u školi ostvaruje po toj osnovi, ali i cijelom nizu drugih poput invalidnine ili doplatka za pomoć i njegu pri Centru za socijalnu skrb Rijeka ili se pak radi o djetetu iz kućanstva čiji su prosječni mjesečni prihodi u posljednja tri mjeseca niži od cenzusa prihoda koje je utvrdio Grad Rijeka za pojedini broj članova kućanstva.Taj cenzus za tročlano kućanstvo 4.875 kuna, četveročlano kućanstvo 6.250 kuna, a za brojnija kućanstva povećava se za 875 kuna za svakoga dodatnog člana. Pravo na besplatan obrok u školi ima i dijete iz jednoroditeljskog kućanstva čiji su prosječni mjesečni prihodi u posljednja tri mjeseca niži od cenzusa prihoda koje je utvrdio Grad Rijeka za pojedini broj članova takvog kućanstva, a cenzus za dvočlano kućanstvo je 4.350 kuna, tročlano kućanstvo 5.850 kuna, četveročlano kućanstvo 7.500 kuna, a za brojnija kućanstva povećava se za 1.050 kuna za svakoga dodatnog člana. Jednaka prava ostvaruje i dijete hrvatskoga ratnoga vojnog invalida iz Domovinskog rata, dijete civilnog invalida iz Domovinskog rata te udomljeno dijete.


Prema istim kriterijima ostvaruje se i pravo na besplatan smještaj u jaslice ili vrtić, a tim se pravom ove godine koristi 417 djece, što znači da gotovo svakom osmom djetetu u vrtiću roditelj ne može plaćati smještaj u predškolskoj ustanovi.


U Gradu ističu da svim tim socijalnim mjerama prije svega nastoje ublažiti posljedice teških životnih okolnosti, ali i osnažiti građane kako bi se u budućnosti samostalno mogli nositi sa životnim izazovima i pridonositi rastu i razvoju našega grada.


– Upravo je zbog toga Grad Rijeka u svibnju ove godine povećao cenzuse do 25 posto za ostvarivanje socijalne pomoći. Ti su cenzusi viši za 16 do 20 posto od pragova rizika od siromaštva ustanovljenih u Hrvatskoj, a sve kako bi zaštitili građane od siromaštva te dodatno zaštitili najugroženije građane od ekonomskih posljedica uzrokovanih epidemijom koronavirusa, pojašnjavaju u Gradu.Ujedno dodaju i da podmirenje troškova marende i ručka u školama te boravka u vrtićima čine tek dio pomoći koje se pružaju najmlađim Riječanima jer se svake godine dodjeljuje poklon-bon za nabavu obrazovnog materijala i pribora, a ove je godine to pravo ostvarilo 1.013 učenika osnovnih škola što je više nego lani kada ih je bilo 966.


Besplatan prijevoz


Redovitim učenicima srednje škole i studentima omogućuje se i besplatan prijevoz na linijama na kojima uslugu prijevoza pruža KD Autotrolej. Kao i u slučaju poklon-bona i tu je porastao broj korisnika pa je tako besplatan prijevoz osiguran za 252 učenika i studenta, dok je lani taj broj iznosio 215.


Istovremeno srednjoškolci i studenti, a to pravo imaju redoviti učenici srednje škole odnosno studenti iz kućanstva koje je korisnik zajamčene minimalne naknade pri Centru za socijalnu skrb Rijeka, učenik odnosno student koji ostvaruje pravo na osobnu invalidninu ili doplatak za pomoć i njegu pri Centru za socijalnu skrb Rijeka te učenik ili student-dijete smrtno stradalog, zatočenog ili nestaloga hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata. U prošloj je godini to pravo ostvarilo 78 učenika i studenata.


U Gradu ujedno dodaju da se od školske/akademske 2014./2015. godine dodjeljuju i stipendije za učenike srednjih škola te studente prema socijalnim kriterijima. Dodjelom stipendija želi se premostiti ekonomsku prepreku za ulazak mladih nepovoljnijeg socioekonomskog statusa u sustav obrazovanja, a istovremeno djeluje i na smanjivanje trenda njihova napuštanja formalnog obrazovanja i ranijeg ulaska u svijet rada.