Kako se ponašati u slučaju potresa?

U riječkim osnovnim školama počele vježbe evakuacije

Ingrid Šestan Kučić

Snimio Vedran KARUZA

Snimio Vedran KARUZA

Učenicima je danas detaljno pojašnjeno kako se ponašati u slučaju potresa, gdje se u učionici moraju sakriti, koliko čekati prije nego što se upute prema izlazu i koji put do izlaza moraju koristitiRIJEKA  Nakon zagrebačkih danas su i riječke osnovne škole krenule s edukacijama djece vezano uz postupanje u slučaju potresa, kao i s vježbama evakuacije.


Provedba pokaznih vježbi u skladu je s uputama Ministarstva znanosti i obrazovanja koje su dostavljene svim školama uoči početka drugog polugodišta u kojem se ističe da je u svakoj odgojno-obrazovnoj ustanovi potrebno zaposlenike i djecu upoznati s potrebama postupanja za vrijeme potresa i nakon njega.

Foto galerija: Vježba evakuacije u OŠ Pehlin Foto: Vedran KaruzaNa poticaj Sindikata hrvatskih učitelja Ministarstvo je od škola zatražilo i da provjere imaju li u svojim ustanovama plan razrađen plan evakuacije i spašavanja te jesu li svi zaposlenici s istim upoznati i osposobljeni za postupanje.
Jedne od prvih škola koje su odradile vježbu evakuacije bile su OŠ Pehlin i OŠ Fran Franković, a kako navodi ravnatelj OŠ Pehlin Željko Šimunić ta je škola dala izraditi i novi plan evakuacije.


– Vježbe evakuacije inače se provode svake godine, međutim sada je bila veća pauza jer se takve vježbe zbog pandemije nisu provodile. Prije same vježbe učiteljice su s učenicima provele edukaciju, a u vježbi evakuacije sudjelovali su svi zaposlenici te 179 učenika razredne nastave. S obzirom da smo nedavno imali energetsku obnovu zgrade dali smo izraditi i novi plan evakuacije, jer se otvorila mogućnost da jedan razredni odjel iz škole izađe kraćim putem. Prilikom evakuacije koristi se pet školskih izlaza, a zborno mjesto za sve učenike je školsko igralište, pojašnjava Šimunić.


Učenicima je danas detaljno pojašnjeno kako se ponašati u slučaju potresa, gdje se u učionici moraju sakriti, koliko čekati prije nego što se upute prema izlazu i koji put do izlaza moraju koristiti. I za učenike OŠ Fran Franković zborno mjesto bilo je školsko igralište, a ravnatelj Marko Starčević kaže da je u vježbi sudjelovalo 255 učenika razredne nastave. Oba ravnatelja najavljuju da će do kraja polugodišta provesti još najmanje jednu vježbu evakuacije koja neće biti najavljena učenicima.