Iščekivanje

U riječkim izbornim stožerima svi su imali veća očekivanja. Neki su se i neugodno iznenadili

Damir Cupać

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

U riječkim izbornim stožerima niti su zadovoljni niti su nezadovoljniU tri riječka izborna stožera, PGS-ovom, HDZ-ovom i SDP-ovom, svi su i zadovoljni i nezadovoljni rezultatima parlamentarnih izbora u 7. i 8. izbornoj jedinici. Rezultati su vrlo slični onima od prije četiri godine, ali svi su imali veća očekivanja, s tom da nitko nije previše podbacio. Ako se potvrdi da u Sabor ulazi Darijo Vasilić iz PGS-a, a za što treba pričekati konačne rezultate, onda ta stranka može slaviti budući sa je nakon dugo godina vratila parlamentarni status.


“HDZ? Nema nikakve teorije”


– Najvjerojatnije smo osvojili dva mandata, ali nadamo se trećem. Izlazne ankete obuhvaćaju gradove, a IDS očekuje veliku podršku u manjim sredinama jer je to tako tradicionalno. Osvojimo li taj treći mandat, to bi bilo ono što smo očekivali i što su pokazivale ankete.


Ako ostanemo na dva mandata, pa čak ako jedan od njih bude naš, naš ukupan dojam neće biti pozitivan. Uz to treba vidjeti što će biti s preferencijalnim glasovima jer je moguće da ostanemo bez mandata, izjavio je predsjednik PGS-a Darijo Vasilić.

Kada je riječ o postizbornim koalicijama, on je pojasnio da je stav PGS-a da će podržati mandatara koji će omogućiti smjenu HDZ-a s vlasti i na taj način će biti dio većine.


– Nema nikakve teorije da podržimo većinu koja će se okupiti oko HDZ-a. Ali jednako tako ne bih nikada bio dio vlade zajedno s Domovinskim pokretom. Ali ako to znači smjenu HDZ-a, tehnički ćemo podržati široku antihadezeovu koaliciju.


Ono što je dobro je velika izlaznost i ona pokazuje zainteresiranost birača za političke procese. I još jednu stvar bih istaknuo, srijeda bi trebala ostati kao izborni dan, poručio je Vasilić.


Nit’ slavili, nit’ tugovali


Što se tiče HDZ-ovog stožera na Jadranskom trgu 1, nije se previše ni slavilo ni tugovalo, a Tomislav Klarić je objasnio zašto.– Još je rano za davanje ocjena budući da treba sačekati konačne izborne rezultate. Prema onome što do sada znamo, mi smo zadovoljni izbornim rezultatom u 8. izbornoj jedinici jer smo ponovili rezultat od prije četiri godine, a to su četiri saborska mandata.


Nadamo se i petom s obzirom na sve ono što je vlada napravila za Rijeku, Kvarner i Istru. Kada je riječ o ukupnim rezultatima, vidljiva je značajna razlika u broju mandata između HDZ-a i SDP-a, s tim da vjerujem da će se ona još i povećati u našu korist.


To znači da smo u poziciji da puno lakše dođemo do potrebnih 76 mandata i da Andrej Plenković krene u treći mandat, a što je za sve u Hrvatskoj najbolji epilog. Jer kada bi SDP i skupio većinu, vrlo brzo bi morali na nove izbore, uvjeren je Klarić.Oni su očekivali – više


Na Korzu 6 gdje su SDP-ovci čekali rezultate otvoreno su rekli da su očekivali više mandata ukupno, da su se nadali kojem mandatu više u 7. i 8. izbornoj jedinici, ali da su generalno zadovoljni raspletom.


Bivši riječki gradonačelnik Vojko Obersnel bio je posljednji na listi u 7. izbornoj jedinici i zadovoljan je ostvarenim brojem mandata i u 7. i u 8. izbornoj jedinici.– U 8. izbornoj jedinici vrlo je vjerojatno osvajanje šest mandata što je dobar rezultat, ali je dobar rezultat i četiri mandata u 7. izbornoj jedinici s obzirom na način kako je skrojena i proteže se od Kutine do Paga.


Generalno je moglo biti bolje, ali moglo je biti i gore. Prije nekoliko mjeseci bili bi prezadovoljni ostvarenim rezultatom od preko 40 mandata, ali s obzirom na euforiju koja se stvorila, nadao sam se kojem mandatu više.


Dobro je da su ovaj put birači u velikom broju izašli na birališta, ali to nikome nije posebno išlo na ruku jer su svi motivirali svoje birače. S obzirom na sve afere koje je HDZ producirao, za mene je njihov rezultat neugodno iznenađenje. Ali birači su uvijek u pravu, izjavio je Obersnel.Zadržat će hladnu glavu


Kada je riječ o raspletu i formiranju nove vlade, Obersnel je rekao da je sve moguće i da će biti potrebna hladna glava, puno dobre volje i želje za kompromisom. On se nada sklapanju postizborne koalicije, ali koja neće ići u pravcu Domovinskog pokreta.


Koordinator u 8. izbornoj jedinici Saša Đujić koji je na ulaznom mjestu u 8. izbornoj jedinici naglasio je da su se očekivali šest mandata, a nadali se kojem mandatu više.– Prema podacima koje trenutno znamo, zadovoljni smo, i kada je riječ o 8. izbornoj jedinici, ali i ukupnom rezultatu. Mi smo u dobroj poziciji za formiranje buduće vlade i ako je podrže svi koji su to najavili, HDZ odlazi u oporbu, optimist je Đujić.


Predsjednik primorsko-goranskog SDP-a Ivica Lukanović naglasio je da treba zadržati hladnu glavu, naročito u danima koji slijede.


Nadaju se velikoj koaliciji


– Rezultati su u skladu s našim očekivanjima. Treba sačekati jer je moguće da na kraju bude i bolje za nas. Što se tiče ukupnog rezultata SDP-a, on pokazuje da su birači spremni za okretanje smjera i za formiranje nove vlade kako bi se HDZ poslao u oporbu. Stvoreni su preduvjeti za veliku koaliciju, neće biti lako, ali vjerujemo da je to moguće, izrazio je nadu Lukanović.


Riječki gradonačelnik i predsjednik riječkoga SDP-a Marko Filipović također je izrazio zadovoljstvo rezultatima u Rijeci i 8. izbornoj jedinici jer oni pokazuju da socijaldemokracija i dalje stanuje u gradu na Rječini i vjetar je u leđa stranci kada je riječ o lokalnim izborima koji će se održati za nešto malo više od godinu dana.