Fakultet dentalne medicine

U Rijeci u pripremi novi studijski program dentalne tehnike

Ingrid Šestan Kučić

Foto S. Drechsler

Foto S. DrechslerRIJEKA – Svečanom sjednicom Fakultetskog vijeća, Fakultet dentalne medicine Sveučilišta u Rijeci jučer je zaključio obilježavanje Dana Fakulteta kojima je ujedno obilježena i prva godišnjica rada te visokoškolske ustanove. Navodeći kako je prva godina rada bila zahtjevna ne samo zbog ustroja nove ustanove, već i pandemije, dekanica prof. dr. Sonja Pezelj Ribarić prošlu je godinu ocijenila uspješnom, apostrofirajući posebno uvođenje studijskog programa Dentalne medicine na engleskom jeziku te je ujedno najavila i novi program Dentalne tehnike koji se nalazi u postupku akreditacije.


– Tijekom prošle godine bili smo aktivni u stručnom i znanstvenom radu, a ono na čemu ćemo raditi je unapređenje istraživanja te jačanje svijesti o važnosti oralnog zdravlja, jačanje međunarodne i međuinstitucijske suradnje te stvaranje centra za znanstveno-istraživačku izvrsnost u području dentalne i oralne medicine, kao i promovirati umrežavanje na europskoj i svjetskoj razini kako bi se zajednički radilo na istraživačkim projektima i inovacijama, najavila je prof. dr. Pezelj Ribarić. Ujedno je istaknula i da je, unatoč uređenju novih prostora te ustanove, potrebno raditi na proširenju prostornih kapaciteta, na što je ravnatelj KBC-a Rijeka prof. dr. Alen Ružić istaknuo da će dovršetak izgradnje Bolnice za majku i dijete zasigurno omogućiti širenje Fakulteta dentalne medicine u nove prostore te je ujedno najavio novi CT uređaj u zgradi Fakulteta dentalne medicine. Čestitajući Fakultetu njegov prvi rođendan, rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. Snježana Prijić Samaržija istaknula je da je studij dentalne medicine star koliko i sveučilište, ustvrdivši da je riječ o atraktivnom studiju za koji postoji interes i motivacija, dok je državni tajnik Ministarstva zdravstva Željko Plazonić istaknuo Rijeku kao jedinstven slučaj aktivne i bliske suradnje KBC-a i Sveučilišta, kao i fakulteta, ocijenivši kako to nije uobičajen primjer u Hrvatskoj te je izrazio nadu da će se vrlo brzo slaviti i početak rada novog studija farmacije u sklopu Medicinskog fakulteta. Navodeći pak cijeli niz projekata koje Fakultet dentalne medicine provodi, dekanica je posebno istaknula Međunarodnu ljetnu školu ortodoncije Sveučilišta u Rijeci te projekt koji se realizira s udrugom Depaul, a odnosi se na dentalno zbrinjavanje i edukaciju korisnika Kuće utočišta. Djelatnici fakulteta provode niz znanstvenih projekata, pa je tako priznanjem za znanstvenu izvrsnost nagrađen prof. dr. Stjepan Špalj, a za inovativnost prof. dr. Alen Braut.


U sklopu Dana Fakulteta održana je i znanstvena te stručna tribina, kao i studentski dan, a na jučerašnjoj sjednici predstavljene su i studentske aktivnosti u okviru Hrvatske udruga studenata stomatologije, čiji je cilj okupljanje studenata dentalne medicine, međunarodna suradnja te edukacija šire populacije i ciljanih skupina o oralnoj higijeni kroz različite projekte. Jedan od njih je stručni časopis Fissura. Provodi se i projekt »Kako je Četko Pastić spasio osmijeh«, a riječ je o edukaciji i unapređenju oralnog zdravlja kod djece nižeg socioekonomskog statusa, osoba s invaliditetom ili djece s teškoćama u razvoju. Zatim projekt »Zubić vile« čiji je cilj promocija i unaprjeđenje oralnog zdravlja kod djece te je najnoviji projekt GerontoRi čija je ciljna populacija treća dob, a planira se provođenje radionica oralne higijene u domovima umirovljenika.