Poboljšanje

U Rijeci se zatvara dio COVID-odjela, na red konačno opet dolaze pacijenti s drugim dijagnozama

Barbara Čalušić

Budući da je jučer bilo manje od 50 hospitaliziranih, redovnom radu vratila se Klinika za otorinolaringologiju, a od danas će to učiniti i odjeli Zavoda za fizikalnu i rehabilitacijsku medicinuRIJEKA – U Primorsko-goranskoj županiji jučer je zabilježen vidljiv pad novih slučajeva zaraze koronavirusom te je broj novih slučajeva iznosio 18. Iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a izvijestili su o 605 testiranih osoba od kojih je samo 18 bilo pozitivno na koronavirus, što je udio od svega tri posto u broju ukupno testiranih. Ozdravilo je 96 osoba pa se broj aktivnih slučajeva COVID-19 dodatno smanjio i iznosio 718 aktivnih slučajeva.


I Klinički bolnički centar Rijeka bilježi pad hospitaliziranih osoba te se jučer u riječkoj bolnici liječilo 49 bolesnika s dijagnozom COVID-19, a troje pacijenata liječilo se na respiratoru. Jučer je bio i treći dan zaredom da u riječkom KBC-u nije bilo preminulih osoba od posljedica koronavirusa.


Da se KBC Rijeka u sve većem opsegu vraća svom redovnom radu, potvrdio je i ravnatelj riječke bolnice prof. dr. Alen Ružić koji ističe da je u tijeku zatvaranje pojedinih COVID-odjela.


Povratak u normalu
– U skladu s brojkom hospitaliziranih pacijenata s bolesti COVID-19 koja je pala ispod 50 kontinuirano, radimo reorganizaciju posla i sve se više vraćamo normalnom radu. Tako smo već redovnom radu vratili Kliniku za otorinolaringologiju, a od ponedjeljka u svoju redovnu funkciju u cijelosti se vraćaju i odjeli Zavoda za fizikalnu i rehabilitacijsku medicinu. U srijedu će ponovo biti sastanak bolničkog Stožera i cilj nam je što prije rad cjelokupne bolnice vratiti u normalu, ističe Ružić dodajući kako će se ovaj tjedan ići na grupiranje COVID-pacijenata na što manji broj odjela.


Pod COVID-režimom još će neko vrijeme biti prostori Klinike za maksilofacijalnu kirurgiju u koju se trenutno smještaju post-COVID pacijenti i dio bolesnika koji se u bolnici liječe zbog drugih dijagnoza, ali u ovim prostorima borave u izolaciji zbog sumnje na koronavirus.


Prema Ružićevim riječima, u bolničke ambulante ponovo se vraća sve veći broj bolesnika s drugim dijagnozama kojima su zbog trećeg epidemijskog vala i zaustavljanja tzv. hladnog pogona prolongirani bolnički termini.


– Krećemo punom parom i već smo normalizirali poslovanje, o čemu svjedoči i broj izvršenih mjesečnih limita koji će do kraja mjeseca biti na uobičajenoj razini, dodao je Ružić.


Inače, nakon tjedan dana obustave rada zbog implementacije novog sustava za planiranje radioterapije, Klinika za radioterapiju i onkologiju danas počinje s redovnim radom.


Kršenje mjera


Iako se broj novih slučajeva zaraze u PGŽ-u vidljivo smanjio, na snazi je još uvijek niz protuepidemijskih mjera, a bilježi se i njihovo kršenje.


Tako je proteklog tjedna na području Primorsko-goranske županije zatečeno 26 osoba u kršenju epidemioloških mjera. Među kršiteljima mjera dvoje stranaca predočilo je krivotvoreni PCR test te su kazneno prijavljeni. Dvije osobe došle su na šaltere policije u Rijeci i Crikvenici obavljati administrativne poslove iako su trebale biti u samoizolaciji. Jedan mladić je s istom epidemiološkom mjerom zatečen na ulici u Rijeci. Na graničnim prijelazima Rupi, Pasjaku i Brodu na Kupi, pri izlazu iz Hrvatske, u kršenju epidemioloških mjera zatečena su 22 stranca i jedan hrvatski državljanin. Šestero ih je pokušalo prijeći granicu iako su bili u samoizolaciji, a ostali su prekršili propisano vrijeme tranzita od 12 sati te su se zadržali u Hrvatskoj nekoliko dana. Svima su izdani prekršajni nalozi i novčane kazne od 8.000 kuna. Dvoje austrijskih državljana, uz prekršeno vrijeme tranzita, predočilo je dva preslika negativnog PCR testa izdanog u drugoj državi. Policija je posumnjala da je test krivotvoren pa su 52-godišnja Austrijanka i 58-godišnji Austrijanac privedeni na kriminalističko istraživanje, nakon kojeg će ih se kazneno prijaviti mjerodavnom državnom odvjetništvu.