Trg Ivana Klobučarića

U Rijeci se planira prvi hrvatski STEM piknik, program zvuči fantastično. Pogledajte ovo

Sanja Gašpert

Foto CTK Rijeka

Foto CTK Rijeka

Prvi hrvatski STEM piknik bit će održan u subotu, 15. travnja, od 10 do 16.30 satiU subotu, 15. travnja od 10 do 16.30 sati, na Trgu Ivana Klobučarića u Rijeci (ispred Osnovne škole Nikola Tesla), održat će se prvi hrvatski STEM piknik.


Riječ je o jednodnevnom kulturno-zabavno-edukacijskom događanju za djecu (i one koji se tako osjećaju) namijenjenom popularizaciji STEM-a. Namjera je ovim jednodnevnim događanjem, u organizaciji Centra tehničke kulture Rijeka, velike i male upoznati s nekim od načela prirodnih znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike koja svakodnevno nevidljivo djeluju na naše živote.

 


– STEM piknik uključuje niz cjelodnevnih događanja: razgovore u sklopu Znanstvenog cafea, STEM Expo te kulturno-zabavni program.


U Znanstvenom cafeu sudjeluju meteorolog Zoran Vakula, astronom Korado Korlević te ravnateljica Prirodoslovnog muzeja u Rijeci Željka Modrić Surina. Razgovore s gošćama moderirat će Kristian Benić.


Kulturno-zabavni program uključuje koncert kod mlađe publike izuzetno popularnih Kišnih razdraganaca, zatim predstave “Znanstvenici superheroji “Astronomskog društva Višnjan i Boss teatra te pop-up predstavu “Čajanka kod Šifrice”, autorice, ujedno matematičarke, Marije Maksimović.


Velike i male očekuje i Flying Pancakes Circus Marka Klauna – žonglersko-klaunski performans s podjelom čak tisuću palačinki, a glazbenu će podlogu svim događanjima kreirati DJ-ica Molekulica, ističu u riječkom CTK-a.Dodaju kako će STEM Expo, izlagačko-radionički i natjecateljski dio STEM piknika, stvoriti niz prilika za igru i učenje.


Djevojčice i dječaci moći će se natjecati u upravljanju Simulatorom vožnje, u Robo nogometu, Memory Buzz Wire Gameu, u igri na igraćoj ploči pod nazivom STEM Arena, igri Treasure hunt u STEM parku ili natjecanju Padobranci, gdje će zadatak biti od dostupnih materijala izraditi prikladnu košaru za jaje koje se ne smije slomiti pri slobodnom padu.


Na STEM Expou moći će se u detalje razgledati jedinstven studentski bolid Riteh Formula, kao i upravljati Bee bot robotima, rukovati 3D olovkama i pritom izrađivati različite predmete, učiti trikove s kartama i kako vezati čvorove, upravljati Cubettom – malim drvenim robotom, učiti o električnoj energiji spajanjem električnih krugova od elektrovodljivog plastelina i upravljati micro:Maqueen robotom uz pomoć drugog micro:bita.Partneri projekta STEM(AJMO!) su Astronomsko društvo Višnjan, Centar tehničke kulture Rijeka (koordinator projekta), Connect IT, Grad Rijeka, Međimurski informatički klub Čakovec, Fakultet informatike i digitalnih tehnologija Sveučilišta u Rijeci, Fakultet za matematiku Sveučilišta u Rijeci, Sveučilište u Rijeci, Tehnički fakultet Sveučilišta Rijeci, Zajednica tehničke kulture Karlovac, Zajednica tehničke kulture Split i Zajednica tehničke kulture Zadar.


U tijeku su i prijave za volontere za STEM piknik, koje su otvorene do 31. ožujka.