Pravila NAVIGA

U Rijeci se održavaju Državno natjecanje brodomaketara i Hrvatska ocjenska izložba maketa brodova

Portal Novi list

Foto arhiva NL

Foto arhiva NL

Od 13. do 22. srpnja 2021. u prostorima Edukacijsko-izložbenog prostora CTK Rijeka građani mogu posjetiti 14. Hrvatsku ocjensku izložbu maketa brodova „Rijeka 2021“Ovog vikenda u Edukacijsko-izložbenom prostoru CTK Rijeka se održava 26. Državno natjecanje brodomaketara, a potom se otvara 14. Hrvatska ocjenska izložba maketa brodova „Rijeka 2021“ na kojoj će posjetitelji moći vidjeti brodomaketarsko umijeće vrijednih maketara iz cijele Hrvatske.


Državno natjecanje brodomaketara i popratna ocjenska izložba maketa brodova tradicionalna su manifestacija koja se u Rijeci održava od 1995. godine.


Natjecanja se održavaju ili prema NAVIGA pravilima (međunarodna pravila prema kojima se mogu natjecati brodomaketari sa svim brodovima) ili po Nacionalnim pravilima (pravila prema kojima se mogu natjecati brodomaketari s maketama hrvatskih tradicionalnih brodova i brodica).
Natjecanja se svake godine izmjenjuju. Ove godine održava se natjecanje prema Nacionalnim pravilima.


Izloženo 60 maketa


Od 13. do 22. srpnja 2021. u prostorima Edukacijsko-izložbenog prostora CTK Rijeka građani mogu posjetiti 14. Hrvatsku ocjensku izložbu maketa brodova „Rijeka 2021“.


Na izložbi će osim natjecateljskih maketa biti izložene i makete koje se nisu natjecale na Državnom natjecanju. Bit će izloženo ukupno 60 maketa, od čega je 20 radova juniora.


Osim maketa brodova na izložbi će biti predstavljeni i radovi Dječjih vrtića Rijeka koji se već dugi niz godina uključuju u ovu aktivnosti.


Radno vrijeme izložbe je od 9 do 13 sati i od 16:30 do 20 sati. U subotu i nedjelju izložba je otvorena od 10 do 15 sati.


Posjetitelji izložbe, na koju je ulaz besplatan, mogu prilikom dolaska sudjelovati u ocjenjivanju maketa. Posljednjeg dana izložbe njihovi bodovi se zbrajaju i maketa s najvećim brojem bodova od strane publike dobiva nagradu publike.


Dva besplatna predavanja


U popratnom programu građani se mogu uključiti u dva besplatna predavanja – jedno što će se održati uživo, a drugo što će se održati online.


Prvo predavanje „Tradicija izgradnje tradicionalnih brodica i ratnog brodovlja“ održat će se već ove subote, 10. srpnja, u 16:30 sati u Edukacijsko-izložbenom prostoru CTK Rijeka.


Predavanje će održati profesorica Tehničke škole Rijeka, Ljiljana Domažet, te inženjer brodogradnje i brodomaketar Domagoj Kužić. Ulaz na predavanje je slobodan.


Zainteresirane se moli da prilikom sudjelovanja sa sobom donesu zaštitnu masku te poštuju epidemiološke mjere.


Drugo, online predavanje „Brodogradnja i priče o brodovima južnog i sjevernog dijela Jadrana“, održat će se u srijedu, 21. srpnja 2021. u 11 sati. Za sudjelovanje na ovom online predavanju potrebno je prijaviti se slanjem maila [email protected].


Organizatori natjecanja i izložbe su Hrvatski savez brodomaketara i Centar tehničke kulture Rijeka, a Hrvatska zajednica tehničke kulture je suorganizator. Manifestaciju financijski podupiru Hrvatska zajednica tehničke kulture, Primorsko-goranska županija i Grad Rijeka.