Plastic Free July

U Rijeci se obilježava Mjesec bez plastike: Danas možete zamijeniti svoje plastične vrećice

Sanja Gašpert

U svijetu se godišnje koristi više od 500 milijardi plastičnih vrećica, a zbog velikih troškova recikliranja velik dio njih na kraju završi odbačen u prirodi. Za razgradnju jedne vrećice treba i do 150 godinaU Rijeci će se od ponedjeljka, 29. lipnja, uz akciju zamjene plastičnih vrećica i prigodnu radionicu obilježavati Međunarodni dan bez plastičnih vrećica i početak mjeseca srpnja – Mjeseca bez plastike.


Kako bi ukazali na goruću važnost smanjenja upotrebe jednokratnih plastičnih proizvoda te potaknuli upotrebu okolišu prihvatljivih alternativa, u Rijeci će se prigodno obilježiti mjesec bez plastike, odnosno Plastic free july, dio kojeg je i Međunarodni dan bez plastičnih vrećica.


Tako će 3. srpnja, na sam Međunarodni dan bez plastičnih vrećica, u prostorijama Riperaja – gradske radionice KD-a Čistoće, na adresi Ul. Ivana Zajca 20, u vremenu od 10 do 12 sati, Udruga Žmergo održati besplatnu kreativnu radionicu pod nazivom »Vrećicu donesi, vijaču odnesi« koja je namijenjena svim zainteresiranim građanima bez obzira na dob. Polaznici radionice trebaju sa sobom ponijeti desetak kvalitetnijih, debljih plastičnih vrećica, a na radionici će moći naučiti kako iz tih plastičnih vrećica izraditi vijaču te tom simboličnom gestom pridonijeti očuvanju okoliša i uz to se dobro zabaviti. S obzirom na preporučene protuepidemijske mjere o boravku u zatvorenom prostoru, broj polaznika radionice bit će ograničen na deset te je stoga za sudjelovanje na radionici obvezna prethodna najava na e-mail [email protected] Tijekom cijelog tjedna, od 29. lipnja do 3. srpnja, građani će u prostorije Riperaja moći donijeti rabljene, čiste plastične vrećice, a za donošenje deset vrećica, bit će nagrađeni prigodnom platnenom vrećicom partnera projekta. Broj platnenih vrećica partnera projekta je ograničen.
Međunarodni dan bez plastičnih vrećica posvećen je edukaciji i jačanju svijesti građana o štetnosti koju okolišu nanosi korištenje jednokratnih plastičnih proizvoda, posebno plastičnih vrećica. U svijetu se godišnje koristi više od 500 milijardi plastičnih vrećica, a zbog velikih troškova recikliranja velik dio njih na kraju završi odbačen u prirodi. O štetnosti plastičnih vrećica za okoliš najbolje svjedoči podatak da je za razgradnju jedne vrećice potrebno više od sto, pa i do petsto godina, ovisno o uvjetima u kojima se razgrađuje. Tijekom mjeseca srpnja – mjeseca bez plastike (Plastic Free July) širom svijeta organiziraju se brojne aktivnosti s ciljem učenja o mogućnostima, ali i nužnosti našeg svakodnevnog života bez korištenja jednokratne plastike.


Organizatori projekta, Grad Rijeka, zajedno s partnerima KD Čistoća d.o.o., i Udrugom Žmergo, pozivaju sve građane da učine nešto za svoj okoliš te da se uključe u akciju prikupljanja vrećica i pridruže edukativnoj radionici.