Stockholmski sindrom na Kvarneru

U Rijeci se snimala švedska serija “Clark”: Naš grad će ponovo na Netflix. Pogledajte fotografije sa snimanja u Porto Barošu

Ivana Kocijan

foto: Sergej Drechsler

foto: Sergej Drechsler

Hrvatskoj je akcijska drama o životu i pustolovinama antijunaka Clarka Oloffsona važna jer su poprišta scena za snimanje filma krenula u Puli. Zlatne stijene, centar i još nekoliko zanimljivih lokacija naći će se na Netflixovoj platformi koja je prošle godine imala više od 200 milijuna pretplatnika.RIJEKA – U Rijeci se ponovo snima: nakon Istre, snimanje Netflixove nove serije “Clark” preselilo se na Kvarner. U pitanju je švedska serija koja se snima za Netflix i imat će šest nastavaka. Naslovnu ulogu, onu Clarka Olafssona, švedskog kriminalca poznatog po sudjelovanju u pljački banke prema kojoj je nastao termin Stockholmski sindrom, tumači slavni švedski glumac Bill Skarsgard, dok režiju potpisuje poznati redatelj Jonas Akerlund, poznat po režiji filma “Gospodari kaosa”, koji je uz glavnog glumca i izvršni producent.


Riječ je o projektu produkcijske kuće Scandinavian content group u suradnji s MP filmskom produkcijom iz Zagreba. U seriji u kojoj se osuđeni diler drogom i pljačkaš banke prisjeća svojih kriminalnih aktivnosti, glume i Alicia Agneson, Vilhelm Blomgren, Malin Levanon. Inače, 30-godišnji Bill Scarsgard član je slavne švedske glumačke obitelji, a najpoznatiji je po ulozi u filmovima “It”, “It Chapter Two”, “The Crown Jewels”, serijama “Hemlock Grove” i “Castle Rock” itd.


Za danas je bilo najavljeno snimanje serije na području Voloskog, u lučici i na jedrilici, a snimalo se i u Rijeci. Naš fotoreporter snimio je akciju na jedrilici u Porto Barošu gdje se smjestila i mnogobrojna produkcijska ekipa.


Foto galerija: Snimanje filma u Porto Barošu Foto: Sergej Drechsler
Nažalost, doznati nešto više o seriji i tome tko od glumaca trenutačno boravi na našem području, bilo je nemoguće jer produkcija ne želi otkrivati nikakve detalje o “Clarku”.


Kako ističe Glas Istre, Hrvatskoj je akcijska drama o životu i pustolovinama antijunaka Clarka Oloffsona važna jer su poprišta scena za snimanje filma krenula u Puli. Zlatne stijene, centar i još nekoliko zanimljivih lokacija naći će se na Netflixovoj platformi koja je prošle godine imala više od 200 milijuna pretplatnika. Istarskim vizurama pridružit će se i one kvarnerske, a osim u Istri, Rijeci i na širem prostoru Kvarnera, snimanje će se odvijati i u Zagrebu.Kao što smo već spomenuli, serija nosi ime po Clarku Olofssonu, jednom od muškarca koji su bili u banci u Stockholmu 1973. godine za vrijeme pljačke i s kojima su taoci uspostavili prisan odnos, što je danas poznato kao Stockholmski sindrom. Olofsson nije bio pljačkaš, već je to bio njegov poznanik Jan-Erik Olsson koji je tražio da mu se on pridruži, a nije imao izbora jer je tada bio u zatvoru.


Govoreći o svojoj ulozi u seriji, Bill Skarsgard, sin slavnog Stellana i mlađi brat poznatih glumaca Alexandra i Gustafa, izjavio je kako je Olofsson zapravo vrlo fascinantan individualac.


– Prihvatio sam izazov glumiti ovu osebujnu ličnost, s užitkom ali i strahom. Imamo priliku ispričati priču s dozom ludosti koja nije još prikazana na televiziji. Clarkov život je nevjerojatan, ali na neki način i uvrnut, a na nama je da bude prikazan na najzanimljiviji način, rekao je Skarsgard.


Glas Istre navodi kako radnja serije koja nastaje na temelju Olofssonove autobiografije, započinje 1960. godine te prati životni put Clarka Olofssona i otkriva kako je postao jednom od najkontroverznijih ličnosti u suvremenoj švedskoj povijesti. Banka Kreditbanken, u kojoj se odvila čuvena pljačka, bila je smještena u zgradi na stockholmskom trgu Norrmalmstorg. Budući da je policija vrlo brzo reagirala, pljačkaš Olsson je uzeo četiri osobe za taoce i zatvorio se s njima u sefu. Na njegovo zahtijevanje, policija je dopustila da mu se u banci pridruži njegov prijatelj Clark Olofsson koji je također imao kriminalni dosje. Poznato je da je bio nasilan, ali i šarmantan i zgodan. Stoga je u danima nakon pljačke tisak tražio odgovore zašto su taoci naizgled stali na stranu otmičara koji su prijetili da će ih ubiti. Talačka je kriza trajala pet dana, a s Olssonom se zbližila taokinja Kristin Emmark koja je zamolila tadašnjeg švedskog premijera Olofa Palmea da otmičare pusti na slobodu.


Povijesno je taj događaj zanimljiv jer je po njemu nazvan Stockholmski sindrom, psihološki fenomen u kojem žrtve počinju simpatizirati sa zličincima. Emmark je nakon ovog događaja napustila rad u banci, studirala sociologiju i postala psihoterapeutkinja za ovisnike o drogama, napisala i objavila knjigu o ovom događaju. Kad je započelo suđenje Olssonu i Olofssonu, taoci nisu svjedočili, već su počeli prikupljati novac za njihovu obranu. Olofsson je nazvan prvim švedskim zločincem zvijezdom. On i njegov kolega održali su kontakte s taocima, ali i nastavili s kriminalnim radnjama. Olsson je objavio autobiografiju 2009. godine, dok je Olofsson, prvi švedski “celebrity gangster” promijenio ime i živi u inozemstvu, navodno u Belgiji.


O pljački banke iz 1973. godine prije nekoliko je godina snimljen i film “Stockholmski sindrom” u režiji Roberta Budreaua u kojem su glavne uloge tumačili Noomi Rapace, Ethan Hawke i Mark Strong.