Exportdrvo

U Rijeci proteklog vikenda završeno svjetsko natjecanje brodomaketara, najuspješniji hrvatski je Roland Vlahović

Sanja Gašpert

Nagradu za najbolju maketu ponio je Serhii Yavorskyi iz Ukrajine s maketom "Heavy cruiser Takao"RIJEKA – U Rijeci je proteklog vikenda završeno Svjetsko natjecanje brodomaketara 2021., koje je održano u prostorima Exportdrva, a na kojem je ocijenjena 181 maketa, od kojih su 62 ocjenjene kao zlatne, 61 kao srebrna i 44 kao brončane.


Predstavnici Bjelorusije, Bugarske, Češke, Hrvatske, Italije, Poljske, Rumunjske i Ukrajine natjecali su se prema pravilima NAVIGA u sekciji C koja ima osam razreda. Najbolje su odabrali sudci natjecanja – Martin van Gelderen (glavni sudac), Daniel Ciosu, Lucian Dan, Evgeni Genov, Giuseppe Giraldi, Vladim Goshko, Dmitrij Kalmykov, Mladen Mitić, Maciej Poznanski i Željko Skomeršić.


Osam kategorija


Osam kategorija dalo je i osam pobjednika u svakoj od njih, a to su redom: u kategoriji C1 Yevhen Yepur iz Ukrajine s maketom »120 gun ship Grand Duke Constantine« (1:100), u kategoriji C2 George Popa iz Rumunjske s maketom »Remorcher Pachyderme« (1:50), u kategoriji C3 Dmitrij Kalmykov iz Bjelorusije s maketom »Diorama Ingermanland« (1:85), u kategoriji C4 Oleg Khotko iz Bjelorusije s maketom »Destroyer Svirepy« (1:700), u kategoriji C5 junior Denis Nebancea iz Rumunjske s maketom »Diorama« (1:150), u kategoriji C6 Serhii Yavorskyi iz Ukrajine s maketom »Heavy cruiser Takao« (1:350), u kategoriji C7 Oleksandr Dron iz Ukrajine s maketom »Battleship HMS Dreadnought« (1:200) i u kategoriji C8 Valeriu Orbu iz Rumunjske s maketom »Battleship Bismarck« (1:200) te George Popa iz Rumunjske s maketom »Remorcher Comenda« (1:48).
Nagradu za najbolju maketu Svjetskog natjecanja brodomaketara 2021. ponio je Serhii Yavorskyi iz Ukrajine s maketom »Heavy cruiser Takao« (1:350) koja je ocjenjena s najviših 99,33 bodova.


Od hrvatskih predstavnika na ovogodišnjem Svjetskom natjecanju brodomaketara najviše medalja osvojio je Roland Vlahović, koji je nagrađen s čak četiri zlatne i četiri srebrne medalje u kategoriji C2 za maketu »Warship SMS Viribus Unitis« (1:45) zlatnom medaljom, u kategoriji C3 za makete »Ship sloops HMS Pegasus« (1:40) i »Sailing ship L’Marante« (1:36) zlatnim medaljama, u kategoriji C6 za maketu »Warship Scharnhorst« (1:350) zlatnom medaljom, u kategoriji C2 za maketu »Destroyer Split« (1:100) srebrnom medaljom, u kategoriji C3 za maketu »Naval Cutter HMS Alert« (1:30) srebrnom medaljom, u kategoriji C6 za maketu »Protected cruiser Varyag« (1:350) srebrnom medaljom i u kategoriji C7 za maketu »Battleship Borodino« (1:200) srebrnom medaljom.


Skoro pa zlato


– Jako sam zadovoljan postignutim uspjehom, a posebice i zbog toga što su sve srebrne medalje zamalo bile zlatne. Naime, za sve četiri srebrne medalje falilo mi je manje od pola boda do zlata. Primjerice, za jedan sam brod dobio 94,67 bodova, a za zlato je potrebno 95 bodova. Ovo je odličan rezultat koji mi daje poticaj za dalje. Inače sam cijeli život u maketarstvu, točnije još od osnovne škole. Moram reći da je ovo natjecanje bilo specifično jer se tri puta otkazivalo, zbog epidemije koronavirusa, bilo je neizvjesno do posljednjeg trenutka, tako da nisu došli svi koji su najavljeni. Međutim, stiglo je osam jakih zemalja, došli su najjači. U brodomaketarstvu su Ukrajina, Rumunjska, Bugarska dosta jaki. Ja sam super zadovoljan svojim rezultatima, očekivao sam uspjeh, ipak sam bio tri puta bio prvak svijeta, pa je normalno da sam imao očekivanja. Međutim, nije lako, svi smo bili blizu jedni drugih, jer na svjetsko natjecanje dolaze najbolji od najboljih, a nijanse presuđuju. Svi su brodovi bili za medalje, na ovakvim natjecanjima nema loših brodova, kazao je Roland Vlahović.


Od ostalih hrvatskih predstavnika nagrađeni su i Mili Šantić u kategoriji C1 za maketu »Sailing ship Trabakul« (1:30) brončanom medaljom, Branimir Šoić u kategoriji C1 za maketu »Schooner Angelo Custode« (1:40) brončanom medaljom, Željko Fredotović u kategoriji C1 za maketu »Fishing boat Gajeta Falkusa« (1:20) brončanom medaljom, Mile Bijelić u kategoriji C1 za maketu »Sailing ship HMS Royal Caroline« (1:135) zlatnom medaljom i Igor Petrović u kategoriji C6 za maketu »Type VII Submarine« (1:72) brončanom medaljom.