Poruke zajedništva

U Rijeci predstavljena domoljubna pjesma s “apsolutno kvarnerskim štihom” za 25. obljetnicu Oluje

Edi Prodan

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

Pjesma ima apsolutno kvarnerski štih, ali ja sam siguran da će se dopasti čitavoj zemlji, rekao je u Vijećnici Grada Rijeke Vladimir Mikler, autor glazbe i stihova, skladatelj pjesmePjesma »I u ratu i u miru – ljubim te moja Hrvatska« skladana za 25. obljetnicu VRO Oluja čija je središnja proslava trebala biti održana u Rijeci, ima jedan apsolutno kvarnerski štih, ali ja sam siguran da će se dopasti čitavoj zemlji. Razlog tome je uvjerenje kako su poruke ljubavi, zajedništva i mira drage svima, kako u Hrvatskoj nema osobe koja ne cijeni doprinos njezinih branitelja slobodi svih nas.


Riječi su to kojima je Vladimir Mikler, autor glazbe i stihova, skladatelj pjesme, opisao svoj rad. I bio je u pravu jer svi oni koji su je čuli prigodom njezine premijere u prostoru gradske Vijećnice Grada Rijeke bili su sličnih emocija i zadovoljstva.


Bilo da je riječ o ljudima koji su poput Nikole Ivaniša, zamjenika gradonačelnika Rijeke, ali i liječnika koji je već u listopadu 1991. godine bio u Gospiću kako bi svojim znanjem pomogao ugroženom gradu i njegovim ljudima, pa sve do najmlađih, novinara koji su u vrijeme Domovinskog rata bili – djeca.


Poruka solidarnosti
U sklopu projekta pod nazivom »Zajedno u ratu – zajedno u miru, 1995.-2020.« kojim se obilježava 25. godišnjica VRO Oluja, Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja 5. kolovoza 2020. godine, skladana je i uglazbljena pjesma pod nazivom »I u ratu i u miru – ljubim te moja Hrvatska«.


U njezinoj izvedbi sudjeluje pedesetak istaknutih vokalnih umjetnika čiji se rad, makar u jednom dijelu, u žanrovskom smislu svrstava u – ČA-val.


– Pjesma promovira zajedništvo. U sadržaju i činjenici da ju je izveo tako velik broj izvođača. K tome, ima i rokerski zvuk koji karkaterizira Rijeku, tako da vjerujem kako će se dopasti većini, da će potrajati kao uvijek značajna i ugodna pjesma, naglasio je producent pjesme Robert Funčić.


Kao smo istaknuli, nije ostavila ravnodušnima ni domaćine predvođene Nikolom Ivanišem koji je izrazio veliko zadovoljstvo što je za njezinu premijernu izvedbu odabrana upravo središnja dvorana Grada Rijeke, mjesto gdje se i inače donose sve najvažnije odluke za život Rijeke.


Sličnog je razmišljanja bio i Erik Fabijanić, predsjednik Županijske skupštine Primorsko-goranske županije, odnedavno i saborski zastupnik kojem se posebno dopala poruka solidarnosti što je, kako je istaknuo, bila jedna od jako važnih komponenti uspjeha Oluje.


Uskoro spot


Ono što se još očekuje sljedećih dana je videospot pjesme koji će praizvedbu imati 25. srpnja. Prema dostupnim informacijama, riječ je o jednom privlačnom dijelu koje uz faktor svehrvatskog zajedništva naglasak stavlja na ulogu Rijeke i njezinih ljepota u čitavoj toj priči.


Iako spot još nije gotov, poznato je da je sniman i na Trrsatskoj gradini te da je tehnički bio vrlo zahtjevan. Dovede li se u kontekst svega i 50 izvođača koji zborski izvode »I u ratu i u miru – ljubim te moja Hrvatska«, jasno je kako je pred Igorom Modrićem bio velik posao, no sudeći prema njegovim brojnim dosadašnjiim radovima, u jako dobar rezultat ni u ovom slučaju ne treba sumnjati.


Ono što nam je manje drago, od velike riječke proslave Oluje neće biti – ništa. Razlog je opet probuđeni koronavirus tako da je fešta jako reducirana u odnosu na prvotno zacrtani plan.


Konkretni detalji će biti poznati u srijedu, a uz sve navedeno, novinarskom skupu u Gradskoj vijećnici obratila se i Sanda Ivanković, voditeljica PJ Rijeka Sektora za savjetodavnu i psihosocijalnu pomoć Ministarstva branitelja koje je uz Grad Rijeku i Primorsko-goransku županiju organizator projekta čiji je sadržaj i pjesma »I u ratu i u miru – ljubim te moja Hrvatska«.


Izvođači pjesme


​Pjesmu izvode: vokali – Katja Budimčić Sabljar, Kristina Radovčić, Martina Majerle, Monika Petrov, Vivien Galetta, Damir Badurina, Damir Komnenović, Davor Tolja, Davor Grgurić, Duško Jeličić, Joso Butorac, Mario Lipovšek, Robert Justinić, Voljen Grbac, ženska i muška klapa Kastav; instrumentalisti – Damir Halilić Hall, Dino Ivelja, Ivan Komnenović, Ivan Popeskić, Krunoslav Veršić te Maja, Nataša i Valter Veljak.


Redatelj videospota je Igor Modrić, a snimatelj Robert Kalčić.