Savez inovatora PGŽ

U Rijeci održan Sabor mladih inovatora PGŽ, ovo su nagrađene inovacije

Sanja Gašpert

Foto Savez inovatora PGŽ

Foto Savez inovatora PGŽ

Sabor je zamišljen kao dvodnevno okupljanje najboljih mladih inovatora, mjesto gdje su sudionici prezentirali svoje inovacijeRIJEKA Po drugi put u Rijeci održan je Sabor mladih inovatora Primorsko-goranske županije, ove godine uz goste iz drugih krajeva Hrvatske, a organizator događanja bio je Savez inovatora PGŽ-a Rijeka.


Na Izložbi inovacija mladih, kao pratećeg događanja Sabora, bilo je predstavljeno više od dvadeset najboljih inovacija koje su se u ovom trenutku mogle prikupiti. Inače, ova Izložba inovacija mladih prva je mogućnost prezentacije mladih inovatora u Hrvatskoj u ovoj 2020. godini.


Sabor je zamišljen kao dvodnevno okupljanje najboljih mladih inovatora, mjesto gdje su sudionici prezentirali svoje inovacije, koje je ocijenio Ocjenjivački sud. Centralno događanje bila je svečana podjela nagrada mladim inovatorima za njihova tehnička rješenja, gdje su inovacije bile izložene za sve posjetitelje.
Zlatom su nagrađeni radovi “AC/DC laboratorijski izvor napona” i “IOT Energy Monitoring” Krunoslava Gomerca i Ivana Kavića, Matej Bošnjak nagrađen je zlatom za rad “Umjeravanje kuta i nagiba”, Luka Mišković i Davor Širinić za “Bioničku ruku”, Željko Šitum za “Sustav kuglice na ploči pokretan pneumatskim mišićima”, Mihaela Sobota i Nikolina Varga za “Miliohmmetar”, Kristijan Šegulja i Mateo Tuhtan za “Mobilni manipulator”, Adrian Sumić za “Električno vozilo upravljano bluetooth-om”, Mihael Stipić za “CNC glodalicu”, Mateo Tuhtan za “Ultrazvučni Arduino radar”, Antonio Kezele i Patrik Kovač za “Pametni znak za buru” te Jakov Badurina za “Model neovisne energetske kuće”. Srebro su dobili Petar Vučičević i Mislav Breka za “Poštanski sandučić”, Filip Bošnjak za rad “Upravljanje strojem za zavarivanje okruglih predmeta”, Teo Galetić i Šimun Fofić za “DTMF Tester”, Zvonimir Dabčević za rad “Pneumatska preša upravljana glasom putem web-a” Mazen Sharbini za “Model vjetroagregata s horizontalnom osovinom vrtnje”, Marko Nekić za “Delta 3D printer”, Kristian Anić za rad “Upravljanje rasvjetom pomoću mikrokontrolera”, Kristijan Šegulja za “Samobalansirajući robot”, Ivan Cvelić za “Hidraulični sustav za kočenje” te Ivan Koić za “Električni kalafat”.


Broncom su nagrađeni Leon Beriša i Matea Šokić za “Teslametar”, Valentina Brlek, Nicola Kiriamarios i Andrija Munitić za “Tester utp kablova”, Haris Bilalić za “Solarni punjač za mobitel”, Danijel Žefran i Marin Vucelić za “Električni tricikl”, Ante Vukić za “Arduino kalkulator”, kao i Moreno Marohnić za “Uređaj za sortiranje prema bojama”.