Svečana akademija

U Rijeci obilježen Dan antifašističke borbe: Slobodu i toleranciju ne smijemo uzimati zdravo za gotovo

Filip Brnelić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Jasan stav prema antifašizmu svakako čini dio riječkog identiteta, rekao je gradonačelnik Rijeke Marko Filipović.U Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja održana je svečana akademija kojom se obilježava današnji Dan antifašističke borbe.


Svečanosti su nazočili predstavnici lokalnih i regionalnih vlasti, članovi antifašističkih udruženja s područja PGŽ-a, predstavnici riječkog Sveučilišta, institucija, policije i Hrvatske vojske.Odred na Tuhobiću
Predstavnici domaćina, Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije i županijskog Saveza antifašističkih boraca i antifašista u svojim su obraćanjima podsjetili na značenje današnjeg datuma.


Obilježava se u spomen na osnivanje Prvog sisačkog partizanskog odreda u šumi Brezovica 1941. godine koji se hrabro suprotstavio fašističkim okupatorima, ali i značaj antifašizma nekad i danas.– Formiranje sisačkog partizanskog odreda potaknulo i naše Primorce, Kastavce, Grobničane i druge da samo mjesec dana kasnije na Tuhobiću formiraju partizanski odred “Božo Vidas Vuk”, da povedu sve jači narodni otpor okupatoru i da se uključe u borbu za rješavanje nacionalnih i socijalnih pitanja, kazao je Dinko Tamarut, predsjednik SABA PGŽ.


Dodao je kako antifašizam nije samo stvar prošlosti, već i naše sadašnjosti i budućnosti.


Dio riječkog identiteta


Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović upozorio je na društvenu obvezu i moralnu odgovornost javnog govora i djelovanja u skladu s antifašističkim vrijednostima s obzirom na jačanje desnih i ksenofobnih političkih opcija u Europi koje otvoreno zazivaju nasilje.– Bez obzira na političke podjele, ideja antifašizma mora biti jasna poveznica svih koji misle i žele dobro sebi i svojoj djeci i svim ljudima koji o budućnosti razmišljaju kroz demokratske oblike komunikacije i javnog djelovanja.


Slobodu i toleranciju ne smijemo uzimati zdravo za gotovo, a jasan stav prema antifašizmu svakako čini dio riječkog identiteta, rekao je Filipović.


Župan Zlatko Komadina dodao kako je upravo naš kraj dokazao kako je suživot različitih nacionalnih, vjerskih, jezičnih i kulturnih identiteta moguć.


Kako mjerimo vlastitu slobodu


– Ovo je bio i ostao kraj koji zna da vlastitu slobodu mjerimo količinom slobode koji imaju svi drugi oko nas.Zato moramo reagirati i upozoravati na nedopustivost koketiranja s ekstremizmom i poruke mržnje, i glasno prozvati sve one koji ugrožavaju i u pitanje dovode prava manjina, žena, djece, invalida, starih i nemoćnih.


Mir, sloboda, suradnja i ljudska prava vrijednosti su koje su pobijedile ideologiju rasnih zakona i imperijalizma, a naša je zadaće te vrijednosti braniti i očuvati, zaključio je Komadina i okupljenima čestitao antifašistički blagdan.


U kulturnom dijelu svečanosti nastupio je mješoviti zbor Srednje glazbene škole Ivan Matetić Ronjgov pod ravnanjem profesorice Doris Kovačić koji je izveo nacionalnu himnu “Lijepa naša domovina” te skladbu “Po ten moren” Dušana Prašelja, dok je učenik 4. razreda Luka Bujdo na harmonici, uz mentora Volodimira Balyka, izveo Korsakovljev “Bumbarov let”.