Riječki KBC

U Rijeci nema priziva savjesti, a do pobačaja – tabletom: ‘Ovo je apsolutno bolje rješenje’

Portal Novilist.hr

Foto promo

Foto promo

Ovaj tip pobačaja apsolutno je bolje rješenje – manje traumatično za tijelo i čuva zdravlje žena. Žene kažu da je bol cijelo vrijeme prisutna i da su emocionalno opterećene. Razlika između tih bolova i menstrualnog bola je u tome što su ovo kontrakcije nalik na trudove, odnosno jake grčeve, naglašavaju iz KBC-a RijekaNa hrvatskom tržištu uskoro bi se trebala naći ključna kombinacija lijekova za medikametozni abortus. Riječ je o neinvazivnoj metodi prekida trudnoće putem pilule, što je alternativa kirurškom obavljanju pobačaja.


U KBC-u Rijeka od 2015. godine koriste medikametoznu pilulu, a na upit Libele, objasnili su o čemu se konkretno radi, kako se obavlja u praksi, koliko košta te što žene kažu o tome.


– Medikamentozni pobačaj neinvazivna je metoda i alternativa kirurškom načinu obavljanja pobačaja”, kazali su za Libelu iz KBC-a Rijeka i dodali kako on podrazumijeva uporabu lijekova umjesto kirurških tehnika u cilju induciranja pobačaja.


Kako se izvodi?
Opisali su način na koji se izvodi sama procedura.


– Prilikom započinjanja izvođenja pobačaja pacijentice dolaze na Kliniku gdje nakon pregleda dobivaju tabletu Mifegyne, nakon čega idu kući i vraćaju se nakon 36 sati (tj.za dva dana) kako bi nastavile s postupkom prekida trudnoće.


Pritom se primjenjuje drugi lijek – Mispregnol (mizoprostol), koja izaziva kontrakcije i pobačaj. Tad žena mora ležati u bolnici pod nadzorom medicinskog osoblja do završetka pobačaja što je u skladu s trenutno važećim Zakonom (NN 18/78).


U malom broju slučajeva potrebna je dodatna stimulacija pobačaja te ukoliko ne dođe do pobačaja, tada se on dovršava kirurškim putem što se u konkretnom slučaju susreće u oko 1 posto svih medikamentoznih pobačaja, napominju.


Prednosti i nedostaci


Prema navodima KBC-a Rijeka, obje metode nose sa sobom svoje pozitivne i negativne strane. Što se tiče medikamentoznog pobačaja, nedostatak je što duže traje.


– Tablete imaju svoje prednosti i nedostatke. Ako se ova metoda uspoređuje s kirurškom, onda se može reći da je prednost kirurške metode da trenutačno rješava problem. Metoda s abortivnom pilulom nešto je dulja, odnosno traje nekoliko dana. Žena se s time mora nositi i emocionalno, a osjeća i bolove. Međutim, primjena medikamentoznog pobačaja lišena je kirurških komplikacija kao što su perforacija maternice i ozljede trbušnih organa, pojašnjavaju.


“Krvarenje nakon kirurškog pobačaja obično je slabije od normalnog menstrualnog krvarenja, a kod medikamentoznog pobačaja uobičajeno je blaže krvarenje koje može trajati do dva tjedna”, ističu.


Ono što se logičkim slijedom uvođenja ovakvog načina abortusa, koji je ženama psihološki prihvatljiviji i jeftiniji, moglo očekivati je porast pobačaja u KBC-u Rijeka, no tomu nije tako: “Broj namjernih pobačaja iz godine u godinu pada. Na Klinici za ginekologiju i porodništvo svake godine se sve manje žena odlučuje za prekid trudnoće, pa tako i za medikamentozni prekid trudnoće. U našoj statistici nismo primijetili porast broja pobačaja od trenutka uvođenja medikamentoznog načina prekida trudnoće”.

Gorući problem


No, jedan od gorućih problema u Hrvatskoj jest to da zdravstveni sustav nije jednako dostupan i kvalitetan za sve žene. Prekid trudnoće na zahtjev žene, iako je legalan, on je danas u Hrvatskoj nedostupan, i to iz dva razloga – njegove cijene i tzv. priziva savjesti, piše Libela.


Što se tiče priziva savjesti, podaci koje je prikupila Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova objavljeni 2014. pod nazivom Praksa zdravstvenih ustanova u Hrvatskoj po pitanju osiguranja dostupnosti legalno induciranog pobačaja, ukazuju da od 375 liječnika/ica koji su stručni za obavljanje postupka legalnog pobačaja njih se čak 52 posto pozivalo na priziv savjesti, 45 posto je radilo prekide trudnoće, dok 10 liječnika i liječnica pobačaj nisu obavljali iz drugih razloga.


Jedan od faktora koji može utjecati na donošenje odluke o metodi pobačaja je i njena cijena, iz KBC-a Rijeka navode: “Cijena medikamentoznog pobačaja iznosi 1.500,00 kuna, a kirurškog 3.000,00 kuna sukladno odluci Upravnog vijeća KBC Rijeka od 21. studenog 2016”.


Ginekolozi i priziv savjesti


Što se tiče priziva savjesti i njegove regulacije unutar ove zdravstvene ustanove, iz KBC-a Rijeka potvrđuju da se nijedan liječnik niti liječnica ne poziva se na priziv savjesti. Više od pola ginekologa i ginekologinja zaposlenih u bolnicama diljem Hrvatske poziva se na priziv savjesti dok je KBC Rijeka specifičan upravo iz razloga što niti jedan ne koristi pravo na priziv savjesti.


Ženama je zakonski odobren pobačaj, ali u praksi tomu baš nije tako, osim ako ne živite u Rijeci ili u Puli.


Žene bi se radije odlučile za medikamentozni abortus nego kiruški, proizlazi iz odgovora KBC-a Rijeka.


“Ovaj tip pobačaja apsolutno je bolje rješenje – manje traumatično za tijelo i čuva zdravlje žena. Žene kažu da je bol cijelo vrijeme prisutna i da su emocionalno opterećene. Razlika između tih bolova i menstrualnog bola je u tome što su ovo kontrakcije nalik na trudove, odnosno jake grčeve”, naglašavaju iz KBC-a.


Dakle, KBC Rijeka smatra ovu metodu boljim rješenjem za zdravlje žene te o njoj informiraju žene putem sredstava javnog priopćavanja, dok pri razgovorima s pacijenticama informiranje provode ginekolozi/ginje i primalje Odjela za ginekologiju i porodništvo, piše Libela.